Kao da im pandemija nije dovoljan problem: Obavezne nove fiskalne kase – novi udar na privrednike

Oni koji su imali sreće preživjeli su i zatvaranja i epidemiološke mjere, no mnogi privrednici su morali zatvoriti objekte. I kao da to nije dovoljno, od iduće godine mogli bi biti suočeni sa novim udarom, jer će morati kupiti nove fiskalne kase. Je li riječ o unapređenju fiskalnog sistema i suzbijanju sive ekonimije ili o trošku koji neće donijeti koristi?

Cijena jednog fiskalnog uređaja u prosjeku iznosi hiljadu maraka bez PDV-a. Za vlasnike onih firmi koje imaju veći broj kasa, registrovanih veleprodajnih mjesta, ogromni su troškovi koje će donijeti Pravilnik prema kojem u naredne tri godine svi fiskalni uređaji moraju biti zamijenjeni.

U Ministarstvu finansija kažu da će Pravilnik o zamjeni fiskalnih sistema omogućiti iste uslove za poslovanje za sve porezne obveznike. Trenutno se Poreznoj upravi prijavljuje samo dnevni promet, što znači da privrednici tokom dana mogu stornirati veći dio izdatih računa, što dovodi do pada prihoda Federacije BiH. Resorna ministrica ističe da su procedure provjere složene i da je nemoguće provjeriti oko 85 hiljada kasa koliko ih ima u Federaciji BiH.

I Porezna uprava će na svojim platformama moći pratiti ko smanjuje svoje prihode, stornira i ići će u ciljane kontrole. Poslanici SDP-a BiH u Predstavničkom domu federalnog parlamenta zatražili su od Vlade Federacije da stavi van snage ovaj Pravilnik. Smatraju da je to ogroman udar na privrednike koji neće donijeti koristi. Primjedbe su imali i drugi zastupnici.

Uvođenje softverskog sistema kao isplativijeg rješenja predlagali su i u Udruženju poslodavaca. Iako se koristi u zemljama regiona poput Hrvatske, u Federaciji BiH nije moguć jer ne postoji Zakon o elektronskom potpisu, a to je, kako tvrde u Ministarstvu finansija, preduvjet za takav način fiskalizacije. I Udruženje poslodavaca će tražiti povlačenje novog Pravilnika.

Bez obzira na to jesu li postojeće kase funkcionalne, sve će morati biti zamijenjene u zavisnosti od toga kad su privredni subjekti fiskalizovani. Iz resornog ministarstva su naveli da će do polovine 2022. godine biti zamijenjena jedna trećina kasa, a naredne dvije godine će biti i zamjene ostalih. Iako nije poznato o kojem iznosu je riječ, Ministarstvo finansija će subvencionirati troškove zamjene fiskalnih kasa.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79