Kao da je off-shore destinacija: Fantomske kompanije niču u Banjaluci

Banjaluka je postala svojevrsna off-shore destinacija. Samo su državljani Slovenije ovdje otvorili oko 200 fantomskih kompanija – bez tačne adrese, telefona, internetske stranice ili bilo kakvog dokaza o stvarnom poslovanju. Na lokacijama na kojima se navodno nalaze niko ne zna da postoje.

Na pojedinim lokacijama i adresama, gdje se nalaze druge firme i preduzeća, čak je registrovano i po dvadesetak fantomskih preduzeća.

„Ono što je siptomatično – nema kontakt osobe, nemaju ovlaštenog knjigovodju. To je kasnije u svojoj kontroli utvrdila i Poreska uprava i utvrdila da su neke firme način izvlačile novac iz Slovenije i Hrvatske, isplaćivale sebi na svoje račune i s njima raspolagali kao novčana primanja. Posljednji slučaj je sa firmom iz Hrvatske, gdje je uzeo sebi miliona i trista hiljada maraka koje pripadaju RS-u i samo po tom osnovu nije platio porez na lična primanja“, navodi Siniša Vukelić, urednik portala Capital i ekonomski analitičar.

Dosadašnja saznanja potvrđuju da je jedan od razloga za osnivanje ovih firmi poreska razlika, a ne nekakav interes za poslovnu saradnju sa firmama u entitetu Republika Srpska.

„Očigledno je da postoje propusti u cijelom sistemu, od Poreske uprave i Inspektorata do ostalih nadležnih institucija. Pronašli su način kako da ovdje registruju svoje preduzeće i fiktivno prikazuju poslovanje, a zapravo im to služi kako bi izbjegli previsoke poreske obaveze u svojim matičnim zemljama“, dodaje Vukelić.

U odgovoru iz Poreske uprave RS-a navode da su u proteklom periodu proveli više postupaka kod ovih preduzeća: „S obzirom na to da se pomenuti postupci provode pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, trenutno nismo u mogućnosti da dostavljamo detaljnije podatke. U proteklom periodu Poreska uprava RS-a je ostvarila saradnju sa više agencija za provođenje zakona kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou, pri čemu su razmijenjene značajne informacije za potrebe postupaka koje sprovodi Poreska uprava RS-a“.

Iz entitetske poreske uprave još navode kako je uspostavljena dinamika nadzora kojom će, kažu, biti obuhvaćeni svi poreske obveznici u skladu sa analizom koju provodi Poreska uprava. A dok iz ove institucije obuhvate sve poreske obvenike, do tada će ogromne količine novca stečene nelegalnim aktivnostima, popularno rečeno, biti oprane, preko računa i investiranjem u nekretnine, odnosno na taj način doći će legalizovanja miliona maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79