Kao da su u srednjem vijeku: Građanima Istočnog Sarajeva kiša jedina nada za uredno vodosnabdijevanje

Kiši koja ovih dana pada, čini se, najviše su se obradovali stanovnici Istočnog Sarajeva. To je za sada jedino rješenje za uredno snabdjevanje pitkom vodom u tom gradu.

Gotovo svakodnevno domaćinstva se suočavaju sa osmosatnom redukcijom vode. Rješenja se naziru, ali očigledno ne u skorije vrijeme, piše BHRT.

Sa nestašicom vode prethodnih dana součavaju se građani općine Istočno Novo Sarajevo. Poseban problem imaju oni koji stanuju na višim spratovima unutar zgrada. Količina i pritisak vode nedovoljni su za svakodnevne potrebe. Snalaze se, kažu, na razlličite načine.

– Otežava nam puno, mi smo u gradu, nismo na selu, nemamo odakle donijeti vode. Sipamo u posude, pa čuvamo kad nema – kazao je jedan od građana.

Njegova sugrađanka ispričala je da ujutro kada ustanu nema vode.

– Ide se na posao, ne može se istuširati, tako navečer. Ja sam u bašti jučer bila sva prašnjava, nisam se moglu istušitati, ustala sam jutros u 5 da se istuširam – dodala je.

Građani sipaju vodu u posude da imaju za piti.

Izvorište Tilava vodom napaja ova područja. Ljetne suše utjecale su na smanjenje vodnih kapaciteta.

Potrošnja vode za područja općina Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža je oko 140 litara u sekundi, a posljednih dana ta količina iznosi oko 65 litara u sekundi. Kako bi se osigurala pitka voda za domaćinstva, iz Komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo kažu kako je jedino rješenje redukcija.

Redukcije se vrše po zonama. Četiri su zone od kojih svaka na osam sati ostaje bez vode.

Vesna Kapetina, iz KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo, kazala je da su bolnica i dom zdravlja uvijek napojeni vodom.

– Drugi je prioritet da škole i vrtići radnim danima imaju vodu. I to je onda stvarno za zaposlene jako mukotrpan i težak posao, ali prosto je to jedini način da osiguramo vodu u dovoljnim količinama, onoliko koliko je to moguće rasporediti – dodala je.

Iz preduzeća su naveli da su primorani nastaviti sa ovakvom praksom do daljnjeg, dok se ne poveća dotok vode. Rješenje je pripajanje jednog izvorišta iz mjesta Kijevo na području općine Trnovo. Ipak, riječ je o zahtjevnom projektu, a procjenjuje se da bi sve to moglo koštati nekoliko miliona maraka. Do tada stanovnici Istočnog Sarajeva s nestrpljenjem očekuju nove padavine. One su im jedina nada da će imati uredno vodosnabdjevanje, piše BHRT.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79