Kapaciteti Odjeljenja za Pedijatriju Opće bolnice popunjeni 90%.

Kapaciteti Odjeljenja za Pedijatriju Opće bolnice popunjeni 90%.


Hladno i promjenljivo vrijeme loše utiče na imunitet bh. stanovništva. Ambulante pune pacijenata, u zraku brojni virusi – a nismo se riješili ni korone. Tu su i novi sojevi.

Kapaciteti Odjeljenja za Pedijatriju Opće bolnice popunjeni 90%. Plač bolesnih beba sve češći. Respiratorni virus napada mališane piše N1.

“Mi imamo u odnosu na ljeto povećan 100% priliv pacijenata. To su pacijenti pedijatrijskog uzrasta naročito predškolsko doba do dvije godine djeca starosti u većini. To su respiratorne infekcije gornjih i donjih disajnih puteva. Kod djece do dvije godine to su bronhiolitisi, najčešće je respiratorni sincitial virus je uzročnik”, pojasnila je pedijatrica Tatjana Jovičić.

Simptomi ovog virusa slični su simptomima gripe, uključujući groznicu, kašalj, curenje iz nosa i bol u grlu. Nisu na udaru samo najmlađi. Mnoštvo virusa u ovom periodu prijeti stanovništvu.

“Imamo još uvijek COVID, danas smo imali nekoliko slučajeva, imamo virus prehlade, imamo viruse gripe koji su u opticaju. Krajem ovog mjeseca očekuje se pik što se tiče virusa gripe i tu bi se mogla usložiti situacija”, upozorio je epidemiolog Ednan Drljević.

Dr. Drljević: Karikatura od broja

Da se situacija ne bi usložila potrebna je vakcinacija protiv gripe. Ona je već godinama standardno na niskom nivou: ispod 10%. Evropski standard je preko 30%, dok je u Australiji 78% vakcinisanih protiv gripe.

“Brže će se širiti nego u zemljama gdje je to bolje provedeno. Mala je procijepljenost i veliki broj vakcina koje se i nabave ne uspiju se raspodijeliti, dok u zemljama Zapadne Evrope sve što se nabavi – dostavi se pacijentima”, dodao je Drljević.

Nabavka cjepiva za omikron varijantu korona virusa sutra će biti realizirana. Koliko je to važno, ističu iz ministarstva zdravstva, govori i podatak da je trenutno 80% hospitaliziranih nevakcinisano.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija