Kapaciteti su nam puni, ne možemo više ovako, KCUS i dalje ne prima pacijente

Infektivni odjel u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koji je prije samo nekoliko dana formiran u cilju zbrinjavanja pacijenata sa lakše i srednje teškom kliničkom slikom, već je popunjen.

Prije dva dana primili su prvog pacijenta, a već večeras je praktično popunjen kapacitet te se očekuje da ujutru ne bude niti jedan slobodan krevet.

Infektolog Ednan Drljević za “Avaz” je kazao kako su sa KCUS-a sve pacijente uputili njima. Istovremeno, najavili su konferenciju za medije za sutra upravo zbog ovoga.

– Za tri dana smo nakrcani. I šta sada? I dalje gore ne primaju pacijente. Ovo je prestrašno. Nemamo kapacitete, ja sam praktično jedini infektolog. Odozgo samo rukom vraćaju pacijente nama. To prevazilazi svaku mjeru. Oni su nama rekli da su počeli primati pacijente. Ma kakvi, gore niko nema u bolnici, opet 1.000 kreveta praznih, Infektivna klinika prazna. Mi više stvarno ne možemo, to ćemo i sutra reći, i nećemo da tolerišemo, nećemo o tome da diskutujemo – kazao je Drljević.

Dodao je da na KCUS-u ima stotine doktora, a kreveti prazni.

– A mi ovdje crkosmo, ovo malo što nas ima. Prema zakonu trebamo da primimo 100 ljudi, i primit ćemo lakše i srednje teških, sigurno. Ali ne možemo mi da primimo stotinu, a oni nikoga. Treba na svakog petog ili četvrtog pacijenta kod njih, mi da primimo jednog. Oni moraju primiti 450. Tako treba da bude sve dok ima potrebe za prijemom. Ljudi mole da ih primimo, ali gdje? Gore govore da su osigurali 30 posto kapaciteta, po nekim odjelima, umjesto da otvore bolnicu, da otvore infektivnu kliniku. Mi smo svoju infektivnu kliniku napunili i šta sada? Nama je žao tih ljudi, a žao nam je i nas. Spremni smo da ispoštujemo sve, ali se osjećamo kao zadnji idioti, stvarno – iskreno govori Drljević.

Naglasio je da su konferenciju za štampu zakazali iz očaja prenosi Avaz.

– To je naš apel, jer ovo prelazi svaku mjeru. Mi ćemo nastaviti raditi, ali se oni s nama šprdaju. Kod nas su 100 posto puni kapaciteti, a oni glume velike doktore. Ne da nisu ispunili naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH da sve bolnice i klinički centri osiguraju 30 posto bolničkog kapaciteta za oboljele od koronavirusa, već se šprdaju s tim – poručio je Drljević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79