Kapidžić: Konaković će uletjeti i napraviti urbanizam da bi sutra mogao prodati Skenderiju i napraviti nebodere

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Faruk Kapidžić prokomentirao je posljednje aktivnosti skupštinske većine na spajanju Ministarstva kojim trenutno rukovodi sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture KS.

Kapidžić je u razgovoru za TVSA kazao da će zastupnici SDA vrlo vjerovatno podnijeti apelaciju Ustavnom sudu FBiH, što je, smatra on, njihova obaveza. Pojasnio je Kapidžić da su prekršene procedure, te da je Vlada u ponedjeljak dobila materijal koji se odnosi na reorganizaciju ministarstava.

– Zahtjevano je da bude u utorak dato mišljenje. Bukvalno isti dan da se napiše mišljenje, što je nemoguće – izjavio je Kapidžić.

Uzimajući u obzir da je Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS usvojen bez mišljenja Vlade, sama procedura njegovog usvajanja je, ocijenio je, neregularna.

– Na kraju kad nisu dobili, idemo mi dalje, šta nas briga – izjavio je Kapidžić govoreći o odnosu skupštinske većine prema ovom pitanju.

Kazao je da je samostalni zastupnik Damir Nikšić shvatio da ovaj Zakon znači i gašenje Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša.

– Ovo je čisti i eksplicitno provođenje politike. Sada politike nove većine koja će da formira ekspertnu vladu i koja će sa ekspertnog nivoa da se bavi problemima Kantona. Naravno da se neće baviti, kao što se nisu ni vlade prije bavile. Građani nemaju baš neke šanse za ljepšim životom, a ovo sada je onemogućavanje bilo kakve borbe – kazao je Kapidžić.

Ovim činom spajanja ministarstava će se, smatra on, spriječiti mogućnost da nekada neko pokrene neke pozitivne procese.

– Do Općinskih izbora je bilo i razgovora da ostanem ja i u ovoj novoj vladi, da nastavim ovo raditi. Međutim, kada su izgubili SDA načelnici, onda ja nisam dobar zato što bih po istom principu sada i ove druge načelnike, koji su iz NiP-a ili Naše stranke, isto pritiskao da rade kao što sam pritiskao SDA načelnike – izjavio je Kapidžić.

Pojasnio je da je o nastavku angažmana, nakon skupljanja 18 potpisa nove skupštinske većine, razgovarao sa samostalnim zastupnikom Damirom Nikšićem. Otkrio je da mu je Nikšić još pri formiranju prve vlade nakon Općih izbora 2018. nudio mogućnost imenovanja na ministarsku poziciju, ali da je on tada bio član SDP-a i da “nije bilo šanse da to prođe”.

– Ovo što se desilo sada sa SDA i SDA je mene angažirala, to znači da je veliki zaokret SDA napravila i vrlo je vjerovatno da SDA ide u dobrom pravcu jer sada trenutno imamo situaciju da zelene površine, zelene politike, stop ovakvom betoniziranju grada i sve ovo što sam ja rekao je faktički otišlo u opoziciju sa SDA. To je jedina sada politička stranka koja to želi – kazao je Kapidžić.

“Četvorka”, dodao je, ukida Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i pitanje urbanizma u potpunosti predaje u ruke općina jer je, kako je kazao, vodi NiP “koji je došao iz SDA jer je to radio u SDA”. Govoreći o procesu legalizacije, kazao je da mnogo nelegalnih objekata ne smeta razvoju grada, ali da mali procenat utječe negativno i da općinama nikada nije palo na pamet da ih ruši.

– Ovo kako je krenulo sa urbanizmom, baš sa ukidanjem Ministarstva, sve je jasno šta je plan i politika “Četvorke”. Naravno, isključivo NiP-a jer ja mislim da, recimo, Naša stranka i fini čovjek, načelnik Mandić, bojim se da će imati problema sada da zaustavi ovu izgradnju koju sam indirektno ili direktno zaustavio kroz nekoliko zakonskih akata – izjavio je Kapidžić.

Još uvijek aktuelni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša je kazao da u Skupštini KS ima deset ljudi koji razumiju stvari, te da ostali zastupnici “nemaju pojma i samo dižu ruke u zavisnosti od politike”.

– Mi smo se pretvorili u jedan poligon za investitore sa parama, da rade ovdje sa našim Kantonom šta hoće. Sada kada se desilo da sam došao ja i presjekao to i rekao: “Dobro, imate pare, ali to se ne može graditi”, nastala je čitava panika i frka. I naravno da će tu neki Konaković uletjeti i napraviti urbanizam da bi sutra mogao Skenderiju prodati, napraviti nebodere. Ja sam to govorio i hiljadu puta govorim. On je bio premijer ispred SDA kada je Skenderija umalo prodata sa planom i projektom za četiri, pet nebodera. To najbolje govori šta nam u budućnosti ide – izjavio je Kapidžić.

Dok je SDA bila u vlasti u KS, SDA-ov načelnik Trnova Ibro Berilo je, smatra on, bio u opoziciji, a sada kada SDA ide u opoziciju, Berilo će preći u poziciju po pitanju mogućnosti gradnje prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79