Kapidžić rediteljima: Bili ste njihovi korisni “idioti”, Trojka je nametnula narativ “kulturna raja protiv papaka”

Kapidžić rediteljima: Bili ste njihovi korisni “idioti”, Trojka je nametnula narativ “kulturna raja protiv papaka”


Nakon što je Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini 10. jula poslalo pismo premijeru Federalne vlade, Nerminu Nikšiću, u vezi s teškim položajem bh. kinematografije u kojem su ga oštro kritikovali, ali i ostatak “Trojke”, oglasio se i Faruk Kapidžić, zastupnik SDA u Skupštini KS, i predsjednik Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.

Njegovo otvoreno pismo bh. rediteljima prenosimo u cijelosti.

Bh. reditelji: Od Nikšićevog dolaska na vlast zamrla je proizvodnja filmova

“Reditelji iz BiH pisali Nikšiću: Od vašeg dolaska na vlast potpuno je zamrla proizvodnja filmova. Pismo potpisuju Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Pijer Žalica, Aida Begić, Dino Mustafić, Tanja Miletić Oručević, Nermin Hamzagić, Ines Tanović, Alen Drljević, Srđan Vuletić, Alen Šimić i Nedim Karalić. Na kraju pisma su još jednom pozvali Nikšića da otvori dijalog sa strukovnim udruženjima i napravi temelj za donošenje racionalnih rješenja u ovoj oblasti “, navodi Kapidžić te dodaje:

“Gospodo potpisnici, pošto ste se na kraju pisma dohvatili pravljenja temelja, a to je moja osnovna stručna oblast, moram da reagujem na vaše usmjereno pismo federalnom premijeru mojim otvorenim pismom vama.

Dakle, da ste vi isti ovo isto pismo napisali prije četiri, pet godina tadašnjem federalnom premijeru, to bi bila tema o kojoj bi se raspravljalo mjesecima, pravile emisije, bile sjednice, brujala bi sva stručna i nestručna javnost, a tadašnji premijer SDA bi bio izvrgnut hajci i završio bi na “lomači” javnosti kao što se manje više i dešavalo. Ovako pošto se radi o premijeru “Trojke”, vijest i vaše pismo se zadržalo 15-ak minuta na zidu portala i arhivirano je u medijsku istoriju nebitnih i trivijalnih obavještenja ili obraćanja – navodi Kapidžić i pita – zašto je to tako?

– Ako već pričamo o temeljima za donošenje racionalnih rješenja u oblasti kulture onda treba postaviti temelje i racionalnog sagledavanja kako smo došli u ovo stanje i šta je baš vas potpisnike ovog pisma natjeralo da isto napišete i naslovite “Trojkinom” premijeru Federacije BiH koji je nametnut svima nama suspenzijom Ustava na 24 sata.

Temelji “Trojke” i čitavog “Trojkinog” projekta se zasnivaju upravo na suštini vaše reakcije, nakon godinu i par mjeseci od kako radi nametnuta Nikšićeva vlada. “Trojka” je od svog postanka nametnula narativ “kulturna raja protiv papaka”. Ta formulacija je bila i osnovni politički program Naše stranke, a i jedan od političkih programa SDP-a u posljednjih 10-ak godina. Tako se stvorio narativ i na neki način se označila SDA kao jedini “generator primitivizma i nekulture”.

Iako ste svjesni da to nije istina i da je baš obrnuto, bili ste uporni glasnogovornici tog narativa. Bili ste korisni “idioti” “invalidne strukture” i sada kada ste odradili posao za njih, niste spremni to da priznate taman i po cijenu ovakvih stvari koje vam se sada dešavaju – navodi dalje Kapidžić.

Dodaje “kako ipak nije lako biti veličina i priznati vlastitu grešku. Takvih veličina koji to mogu nema mnogo ni u drugim sredinama i zbog toga vas ne krivim niti osuđujem”.

“Štaviše, nekako mi vas je žao kada nakon svega prosite novac od nekog Nikšića ili Forte ili Konakovića. Za razliku od vas SDA je velika stranka koja pravi greške s vremena na vrijeme, iste priznaje i pokušava da ih ispravi. Nekad uspije, nekada ne, ali bar prizna i popravlja. Tako su i neki od vas rezultat grešaka SDA – evo i to sada priznajemo.

Počevši od 2000. godine i dodjeljivanja dva miliona za film Dine Mustafića, pa sve do kraja Novalićeve vlade, stalno ulaganje u kulturu od strane institucija kojima je upravljala SDA u periodu 20-ak godina za vas je bila “greška” koju treba popraviti. Naravno nije greška bila ulaganje u kulturu, bila je greška nedovoljno ulaganje u kulturu. To je greška koju SDA priznaje i koju će u budućnosti popraviti.

A do tada se vozajte u novom tramvaju i na obnovljenim šinama koje su plaćene desetke miliona više nego što je stvarno koštalo. Ili pretvoreno u rječnik filmske industrije “Trojka” nam je samo na tom projektu ukrala bar pet-šest dobrih filmova sa budžetom od sedam-osam miliona KM po filmu. Vozajte se i razmišljajte zašto za iste pare nismo mogli imati i dobar gradski prijevoz i dobru filmsku industriju. Sada nemamo ni jedno ni drugo, ali imamo “Trojku” i ogromna zaduženja. Imamo promjenu za koju ste se neki od vas toliko energično borili. Da, nažalost, ispali su neki od vas “korisni idioti” Konakovića, Forte i Nikšića – dodaje Kapidžić.

Navodi “da sada samo možete da čitate kako smo Severinu, odlukom SDP-ove gradonačelnice platili 800 hiljada KM za dva sata novogodišnje igrarije”.

“Možete sa građanima da se borite da spasite koje drvo ili neki park od “Trojkinih” pomahnitalih načelnika, ministara u KS i sumnjivih investitora, a “Trojkinom” federalnom SDP premijeru da pišete molbe da vam vrati bar dio onoga što ste u mandatu SDA i Fadila Novalića već imali.

Narod bez kulture ne postoji kao što kultura bez ispravne politike ne postoji. Nama trebaju filmovi, predstave, knjige, predavanja, kulturne manifestacije i sl. o vremenu kroz koje smo prošli stvarajući državu i o vremenu u kojem živimo braneći istu. A posebno nam treba kinematografija da trajno zabilježi i arhivira trenutak naše ispravne borbe. Treba nam istina, a vi za nju nemate snage. I onda propadate – kulturno”, napisao je Kapidžić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija