Kapidžić: “Trojka” nije sigurna sa 18 ruku, a Efendić im se mudro distancira

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je izborne rezultate, a prema tim rezultatima, sarajevska “Trojka” koju čine Narod i pravda, SDP i Naša stranka trebali bi imati većinu od 18 ruku u Skupštini Kantona Sarajevo.

Bit će interesantno vidjeti kako će izgledati formiranje vlasti i kako će se to odraziti na imenovanje za premijersku funkciju u Kantonu Sarajevo.

Novoizabrani zastupnik u Skupštini KS iz SDA Faruk Kapidžić kaže da ozbiljni pregovori još nisu počeli.

– Pregovori će vrlo brzo krenuti. To zavisi i od federalnog i državnog nivoa. “Trojka” ima 18 ruku i trenutno oni mogu formirati vlast, postaviti svoje ljude, ali se čeka rješenje sa drugih nivoa vlasti da bi se krenulo i u razgovore u Sarajevu – kazao je Kapidžić za Faktor.

Smatra da za “Trojku” nije dobro da ima 18 ruku, te da je to klimava većina.

– Oni nisu sretni s tim i u čitavu priču pokušavaju gurnuti Semira Efendića koji se ovdje mudro distancira – istakao je.

Efendiću je, ističe Kapidžić, krajnji cilj premijerska funkcija.

– On je bar iskren pa je to rekao dok ostali šute i nabacuju neke svoje kandidate. To je čak razumno od Efendića s obzirom na to da je dobio najveći broj glasova u Kantonu Sarajevo – zaključuje Kapidžić.

Stranka demokratske akcije dobila je sedam mandata, kao i Narod i pravda. SDP šest, a Naša stranka i Stranka za BiH dobili su po pet mandata.

Demokratska fronta osvojila je četiri mandata, a Stranka za nove generacije osvojila je jedan mandat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79