Kapitalni projekti: Oružane snage BiH nabavljaju nove helikoptere i vozila

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ministarstvo obrane BiH u ovom trenutku provode tri kapitalna projekta, a kako je vidljivo u nacrtu Programa reformi BiH za 2021., projekti se odnose na remont helikoptera, nabavu motornih vozila (novih i zamjene) i nabavu novih helikoptera za OS BiH, piše Večernji list.

Važnost projekata Realizacija navedenih projekata od ključne je važnosti za održavanje i razvoj nužnih operativnih sposobnosti OS-a BiH i realizaciju njegove glavne misije i zadataka, ističe se u nacrtu dokumenta koji bi se uskoro, nakon online konzultacija, trebao naći na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o povećanju izdvajanja za opremanje vojske, posebno je značajno provesti nekoliko projekata koji će omogućiti da se sredstva preusmjere.

Naime, rješavanje pitanja neperspektivnih lokacija i viškova naoružanja i vojne opreme u skladu s postojećim aranžmanima i zakonima pridonijet će poboljšanju vojnog proračuna jer će se sredstva za ove namjene preusmjeriti za namjene funkcioniranja i opremanja OS-a BiH.

U nacrtu se upozorava kako su trenutna izdvajanja za obranu i dalje preniska kako bi omogućila propisani nivo održavanja opreme i infrastrukture i ne podržavaju programe modernizacije potrebne za razvoj iskoristivih vojnih sposobnosti. Razvoj punih sposobnosti vojnih jedinica zahtijeva stvaranje povoljnih uvjeta i potrebna proračunska sredstva, jedan je od zaključaka iz nacrta.

Istovremeno, Vijeće ministara BiH nedavno je donijelo odluku o izmjeni odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta “Osiguranje i unaprjeđenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, s razdobljem realizacije 2016. – 2018. godine. Na taj način produžen je rok za provođenje projekta do 2022. godine. Također, Ministarstvo obrane je predložilo, a Vijeće ministara BiH donijelo odluku o izmjenama i dopuni odluke o odobravanju sredstava finansiranja i dinamike realizacije višegodišnjeg projekta “Osiguranje i unaprjeđenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, s razdobljem realizacije 2016. – 2018. godine.

Modernizacija Sredstva u iznosu od 3,3 miliona maraka bit će osigurana prestrukturiranjem proračunskih sredstava iz 2020. godine, dok će 5.844.000 maraka biti osigurano iz proračuna institucija BiH u razdoblju 2021. – 2022. godine, do kada će se provoditi ovaj projekt.

Inače, u kontekstu opremanja, u nacrtu se navodi i kako su, s obzirom na trenutno stanje oko finansiranja, posebno značajni programi podrške koje pružaju partnerske zemlje i koji su od velike važnosti i u pogledu modernizacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79