Kaplan: Sabina Ćudić fotografije iz Pazarića koristi da bi došla na vlast

O stanju u Zavodu Pazarić sutra će raspravljati entitetski parlamentarci. U emisiji Dobar dan BiH Hayat televizije gostovao je zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta iz Stranke demokratske akcije Salmira Kaplana s kojim smo razgovarali o ovoj temi.

Sistem u Bosni i Hercegovini pao je na ispitu humanosti i spremnosti da odgovori migrantskoj krizi i da očajnim ljudima pruži makar ono osnovno, privremeni smještaj u kojem se neće smrzavati u hladnim decembarskim noćima. Sistem je, sve su prilike, zakazao i kod stanovništva i to na najranjivijoj kategoriji. Štićenici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić jedna su od gorućih i najbolnijih tema koje potresaju bh. javnost posljednjih mjeseci. Šta se može desiti na sutrašnjoj sjednici kazao nam je Kaplan.

“U Zavodu su već evidentne mnoge promjene. Od smjene direktora koje je napravila Vlada FBiH. Znači nešto se već poduzelo i radilo na tom polju, prije ove sjednice. Sutra se može desiti da se usvoji set zaključaka što će se i uraditi. Mi smo danas na sjednici Kluba zastupnika SDA pozvali roditelje djece štičenika Zavoda. Oni su nama prije nekoliko dana poslali zahtjeve i prijedloge onoga što se treba izmijeniti, ti prijednozi se nisu puno razlikovali od onoga što će predložiti Predsjedavajući skupštine. To će se sutra nakon rasprave i usvojiti, između ostalog jedan od zaključaka je da će se roditelji uključiti u upravne odbore zavoda – kazao je Kaplan.

Nezadovoljstvo građana dodatno je produbljeno nakon što su u javnosti objavljene fotografije djece vezane za namještaj i radijator, koje su snimljene u Zavodu u Pazariću. Selmir Kaplan je kritizirao postupke kolegice iz Parlamenta Sabine Ćudić, koja je na Dan djeteta objavila fotografije.

“Mi nismo mogli raspravljati na nivou tri slike koje je ona objavila. Morali smo da bi došli do ovih zaključaka dobiti prijedloge roditelja, inspekcija i drugih službi. Ponovo kažem nismo mi mogli vjerovati u vjerodostojnost tih fotografija u tom momentu, druga je stvar sada kada niko nije osporio autentičnost fotografija i to treba Tužilaštvo da ispita i vidi kada su fotografije nastale i stvarnost njihovu. U onom momentu kada je zastupnica Ćudić tražila da se o ovome raspravlja mi nismo imali ništa osim tih fotografija. Ona je tu imala ogromu priliku za političku manipulaciju. Ona hoće da preko tih slika dođe na vlast, a mi u SDA želimo da te fotografije iskoristimo i riješimo problem Zavoda – rekao je Kaplan.

Sve je počelo kad je sad već smijenjeni direktor Zavoda Redžep Salić ukazao na niz nepravilnosti u poslovanju ranijih uprava i na navodne kriminalne radnje u zavodu zbog kojih se, kako je istakao, uzimalo od usta štićenicima zavoda. Ipak, činjenica je da su se građani nakon tih fotografija pobunili i zatražili humanije uvjete i bolje postupanje prema štićenicima doma.

Pogledajte kompletno gostovanje u videu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79