Karakter zvani Borjana Krišto: Od zagovaranja izmjena Zakona o OSA BiH do potpunog nečinjenja

Karakter zvani Borjana Krišto: Od zagovaranja izmjena Zakona o OSA BiH do potpunog nečinjenja


Centar za sigurnosne studije (CSS) je oštro kritikovao Borjanu Krišto, predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, zbog njenog nedostatka interesa za izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA BiH), uprkos njenoj ranijoj gorljivosti po tom pitanju.

CSS je podsjetio da je 7. decembra 2016. godine, Krišto, tada kao druga zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, podnijela zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti određenih odredbi člana 78. Zakona o OSA BiH. U svom zahtjevu, pozvala se na neusklađenost tih članova s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (EKLJP).

“Zanimljivo je da, u svojstvu predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i osobe koja predsjedava Izvršno-obavještajnim odborom, Krišto nije iskazala interes za izmjene Zakona o OSA BiH, koje je toliko gorljivo zastupala u vrijeme svog poslaničkog mandata. U svojstvu predsjedavajuće VM BiH, nadležna je da vrši nadzor nad radom OSA BiH i osigurava zakonitost njenog rada”, navodi CSS u saopćenju.

CSS je podsjetio da je Ustavni sud BiH 1. juna 2017. godine donio odluku kojom se usvaja zahtjev vezan za čl. 78 stav 3, 4, i 5 Zakona o OSA-i BiH. Sud je Parlamentarnoj skupštini BiH naložio da u roku od 6 mjeseci uskladi pomenute članove Zakona s Ustavom BiH i EKLJP te obavijesti Ustavni sud o preduzetim mjerama.

“Intrigantno je da Krišto, kao pravnica, nije sa svoje funkcije pokrenula mjere za izmjene Zakona o OSA-i BiH. Ustavni sud BiH nije stavio van snage pomenute odredbe Zakona, ali bi to moglo uzrokovati podrivanje sigurnosti i zaštite ustavnog poretka”, upozorava CSS.

CSS apeluje na sve zainteresovane strane u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti da hitno pokrenu postupke i procedure iz svoje nadležnosti kako bi se izbjeglo daljnje ugrožavanje vladavine prava u BiH i osigurala zaštita interesa građana u skladu s ustavnim poretkom i međunarodnim standardima.

Saopćenje je potpisao predsjednik Centra za sigurnosne studije, dr. sc. Denis Hadžović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija