Karamatić: BiH je podijeljena na proste faktore, moramo imati svoj entitet

Po mišljenju predsjednika HSS-a i zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Marija Karamatića, postoje dvije opcije za debolokadu uspostave nove Vlade Federacije BiH.

Prvi je da se postigne dogovor između HDZ-a BiH, SDA i SDP-a BiH, a drugi da “Osmorka”, odnosno “Sedmorka” s HDZ-om krene u “rekonstrukciju” Federalne vlade.

– Dakle izabere se Predsjedništvo FBiH i Lendo neće da da saglasnost za imenovanje federalnog premijera, a mi smijenimo Šemsudina Dedića, Fadila Novalića i tako redom dok SDA ne ostane bez svojih kadrova u Vladi – pojasnio je Karamatić svoj prijedlog gostujući u Dnevniku RTV HB.

On je kazao da svi pomalo kalkuliraju, paze da se ne zamjere SDA.

– Ja bih iskreno da ih se malo pošalje na hlađenje. Zaslužili su. Strašno puno lažu. To je priznao i Bakir u predizbornoj kampanji. Čak se hvalio s tim. A graditi nešto s nekim ko uporno laže je jako teško, zbog toga je njihov koalicijski kapacitet ravan nuli. S njima neće niko osim DF-a, koji je njihovo radikalno krilo – kazao je Karamatić.

On samtra da je ovo posljednja prilika da se od Bosne i Hercegovine napravi funkcionalna država, a “ako ne ide, da se u miru raziđemo”.

– Tri u dva jednostavno ne ide. To je osnova matematike. Hrvati dok ne imadnu svoju administrativno-teritorijalnu jedinicu u kojoj će oni birati svoje predstavnike, pa bio to Bakir Izetbegović, Željko Komšić ili Fadil Novalić, Bosna i Hercegovina neće biti funkcionalna – smatra Karamatić.

Na opasku kako bi to dodatno podijelilo Bosnu i Hercegovinu, Karamatić kaže da je Bosna i Hercegovina podijeljena da ne može biti podijeljenija.

– Pa vi u svakom gradu znate ne samo gdje su Hrvati, gdje Bošnjaci, a gdje Srbi već znate i gdje su Sandžaklije, gdje su oni koji su doselili iz Foče, gdje su Širokobriježeni koji su došli u Mostar. Dakle, BiH je podijeljena na proste faktore i sad govoriti o “dubljoij podjeli” zato što će neko imati mogućnost izabrati svoje predstavnike je čisti fašizam – kazao je predsjednik HSS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79