Karamatić ismijao Sarajevo: Zrinjski igra kvalifikacije za Ligu prvaka, predlažen da prekinemo sjednicu kako bi došao na slobodnu teritoriju

Usred današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u trenutku kada je na dnevni red došao Prijedlog zakona o zašititi civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, zastupnik Mario Karamatić (HSS) je šokirao sve svojom “poslovničkom intervencijom”.

“Politika ipak nije najvažnija sporedna stvar na svijet u nego je to fudbal. Prvak Bosne i Hercegovine danas igra kvalifikacije za Ligu prvaka pa bih ja predložio da ovu sjednicu prekinemo kako bi navijači Slovana iz Bratislave se stigli pripremiti, kako bi mi koji ćemo navijati za Zrinjski uspjeli doći na slobodnu teritoriju da možemo navijati za klub. To jeste da dođemo vam Kantona Sarajevo, na područje gdje se navija za prvaka Bosne i Hercegovine, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Središnju Bosnu, čak i Tuzlansku, pa čak i Republiku Srpsku jer na prostoru Kantona Sarajevo nemamo sigurnosnih uvjeta kako bi podržali naše”, rekao je Karamatić.

Više nije mogao reći jer ga je predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić prekinula, javlja Slobodna Bosna.

Svojom izjavom je uznemirio sve prisutne kao i javnost. Ubrzo su uslijedile brojne reakcije federalnih poslanika koji su svi redom zahtijevali sankcije za Karamatića izuzev Damira Nikšića iz Naše stranke.

“Nekada razumijem potrebu da bude duhovit Karamatić ali ovaj put je prešao sve granice. Tražim od Etičke komsije da reagira a parlamentarna većina da Karamatića urazumi i da ne štiti govor mržnje na ovako perfidan način”, rekao je zastupnik Mirsad Zaimović.

Za riječ se javio i Damir Nikšić iz Naše stranke koji je rekao da se desio “mali ispad” i tražio da se Karamatićeve provokacije ignorišu.

Burno su reagovali i poslanici iz Demokratske fronte Dennis Gratz, Mahir Mešalić i Alma Kratina.

“Ovaj čovjek ne zaslužuje da bude ovdje, zaslužuje da se kazni najtežnom kaznom zbog širenja mrže”, izjavio je Mahir Mešalić iz ove stranke.

“Karamatić ima jedan sistem. Zasniva se na tome da se na svaki mogući način, kroz doskočice, omalovažava ovaj grad ovdje. Pokušavam ostati staložen, ali ovo ne smijemo odlagati. Neka ovo ostane kao primjer da grad u kojemu svi sada sjedimo ne smije vrijeđati i omalovažavati”, apelovao je i Dennis Gratz iz istog kluba.

Nakon toga je Karamatić ponovo počeo vrijeđati, a predsjedavajuća Marinković Lepić mu i drugi put uzela rije.

Potom se javila dopredsjedavajuća Edina Gabela i tražila polusatnu pauzu, ali i sjednicu Etičke komisije zbog povrede etičkog kodeksa Parlamenta FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79