Karamatić: Svi koji žive u ovoj zemlji trebaju biti jednakopravni na svakom pedlju, treći entitet možemo zvati “čunga-lunga”

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i član predsjedništva HNS-a je u izjavi za medije nakon vanrednog zasjedanja HNS-a BiH kazao kako on osobno i njegova stranka zagovara revitalizaciju HR Herceg-Bosne, u skladu sa međunarodnim pravom, Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima.

– Na moju žalost, to nije ušlo među zaključke. Od svih njih, sedmi je najinteresantniji, vjerovatno, a prva tri govore o tome da smo mi spremni sjesti, razgovarati i dogovoriti se o zajedničkoj državi u kojoj će svi biti jednakopravni. Sljedeća četiri zaključka, po meni, vrlo jasno govore šta ćemo uraditi ukoliko do tog dogovora ne dođe.

U sedmom zaključku vrlo precizno piše, ukoliko do dogovora ne dođe, da će hrvatske stranke iskoristiti sva pravna i zakonska sredstva, koja će dovesti do novog ustroja BiH i u teritorijalnom i u svakom drugom smislu, na načelima federalizacije. Federalizacija je unija republika, vrlo jednostavna stvar, pa, evo, okvirni sporazum za uspostavu mira, takozvani Dejtonski sporazum je precizirao tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Osnove matematike kažu da tri i dva jednostavno ne ide, kako god ga gurate, nije dijeljivo, a tri sa tri se može vrlo jednostavno podijeliti, pa se ujediniti da postane jedno-rekao je Karamatić.

Dodao je da u cijeloj priči niko ne govori o trećem entitetu, već o administrativno – teritorijalnom preustroju.

– Možemo ga zvati „čunga-lunga“, apsolutno je nebitno, ali svi koji žive u ovoj zemlji trebaju biti jednakopravni na svakom pedlju -rekao je on.

Ako ne dođe do dogovora, poručio je Karamatić, hrvatske stranke će uraditi apsolutno sve da dođe do administrativno – teritorijalnog preustroja BiH, u kojoj će, u najmanje jednoj administrativno-teritorijalnoj jedinici Hrvati imati većinu-naveo je Karamatić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79