Karamehić: Stanovništvu BiH vakcine su potrebne što prije

Upitan za novi soj virusa korona, prof. dr. Karamehić kaže da kod svakog virusa postoji mogućnost da mutira, a zadatak naučnika je da to na vrijeme uoće, analiziraju, prate i tome se prilagode

Imunolog Jasenko Karamehić smatra da se epidemiološka situacija smiruje u pogledu broja novozaraženih, premda je i to mnogo prema ukupnom broju stanovnika, ali je posebno zabrinut zbog broja preminulih u BiH od posljedica virusa korona te naglašava da su vakcine potrebne što prije.

– Nedopustivo sporo i neodgovorno rade naše vlasti. Podaci o broju preminulih od posljedica virusa korona sve govore, potrebno ih je analizirati. Koliko će ljudi biti inficirano, koliko će ih još umrijeti dok ne dođe vakcina u Bosnu i Hercegovinu – pita se u razgovoru za Fenu prof. dr. Karamehić.

Podsjeća da je Velika Britanija s vakciniranjem počela 8. decembra, SAD prije sedam dana. Sa vakcinisanjem uskoro počinju i nama susjedne države.

– Navodno, vakcine u BiH stižu tek u aprilu. Međutim, vakcina ne djeluje isti dan. Vakcini treba nekoliko sedmica odnosno mjesec dana. Ako se dvokratno daje, 28 dana. Znači, nije to april, to će se odužiti do maja ili juna. A može se direktno s proizvođačima razgovarati, naručiti i platiti vakcine. Nisu vakcine skupe – naglasio je.

Zdravstveni profesionalci, kako naglašava, čine sve što je u njihovoj moći. Na izmaku su snaga, bore se herojski protiv pandemije. Međutim, kako je kazao, očito da je zakazao zdravstveni sistem. Ne prati, kaže, dobro situaciju.

Upitan za novi soj virusa korona, prof. dr. Karamehić kaže da kod svakog virusa postoji mogućnost da mutira, a zadatak naučnika je da to na vrijeme uoće, analiziraju, prate i tome se prilagode.

– Zadatak im je da ga prostudiraju, procijene kako je mutirao, da ga analiziraju (kako njegov genom, tako i kliničke manifestacije). To prije svega znači da li pogoršava kliničku sliku, dovodi do veće inficiranosti te da li povećava procent smrtnosti – kazao je prof. dr. Kramehić.

To naučnici sad procjeljuju kod soja virusa koji se, kako je kazao, navodno pojavio u južnoj Britaniji. Po njegovim riječima, pretpostavlja se da je taj soj virusa bio u Brazilu prije osam mjeseci. To je sad, kaže, sve potrebno ispitati.

Na pitanje da li bi vakcine protiv virusa korona mogle biti efikasne i za taj novi soj profesor Karamehić ističe da se ništa ne može znati ‘dok se ne utvrdi da li je taj virus stvarno mutirao, u kojem segmentu’.

– Pojedine mutacije, ako i budu, nisu nikakva smetnja da vakcina bude djelotvorna i efikasna. Ima mnogo mutacija koje ova vakcina može da pokrije, ali sve se to mora ispitati – naglasio je.

Profesor Karamehić ranije je preporučio da za BiH treba nabaviti vakcinu koja je s istog podneblja odnosno kontinenta jer se najviše ispituje na stanovništvu tog kontinenta i tih država. Pohvalio je tad svjetske medicinare i smatra fantastičnim uspjehom da se za šest do osam mjeseci napravi vakcina za koju je u normalnim uvjetima potrebno deset i više godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79