Karan: Schmidt imao “inkognito” posjetu Banjoj Luci, moglo je doći do nesagledivih posljedica

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan istakao je da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt “još jednom pokazao i dokazao da nije dostojan pozicije za koju se predstavlja da je legitimni predstavnik u BiH”.

Christian Schmidt otišao u Banju Luku

Karan je naglasio da Schmidtova jučeranašnja “inkognito” posjeta Banjoj Luci iznova potvrđuje stav zvaničnika RS-a da on nije nikakav diplomata, već obični turista.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a rekao je za Srnu da njegov dolazak u Banju Luku bez ikakve najave zvaničnim institucijama zaduženim za provođenje zakona, nakon što je i sam obaviješten i upozoren da postoji opasnost po njegovu sigurnost i to u trenutku dok se u Banjoj Luci održava nekoliko različitih događaja, od Sajma knjige, fudbalske utakmice i drugih društvenih događaja, govori o tome da je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva.

“Ovim putem ga upozoravamo da je svaki građanin, pa i stranac, ma kako se on predstavljao, odgovoran da poštuje zakone ove zemlje i isto tako svojim djelovanjem snosi dio odgovornosti za stanje sigurnosti. Ovaj njegov potez nije u redu i mi ga upozoravamo da ubuduće pokaže dozu odgovornosti prema svima i da to ne radi”, poručio je Karan.

On je podsjetio da se u neposrednoj blizini njegovog boravka održavao veliki skup u okviru obilježavanja Dana srpskog jedinstva i zastave, kojem je prisustvovalo više od 10.000 građana, te da su prisutni slučajno došli do informacije o njegovom boravku.

“Moglo je doći do nesagledivih posledica kako po samog Schmidta, tako i po građane RS-a, jer raspoloženje građana RS-a nije mu nimalo naklonjeno”, konstatovao je Karan.

Schmidt se jučer u Banjoj Luci sastao sa biskupom Komaricom. Schmidt je prošle sedmice otkazao posjetu Banjoj Luci nakon što mu je vlast entiteta RS, predvođena Miloradom Dodikom, praktično zabranila dolazak i gostoprimstvo u prostorijama institucija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79