Kardiolog: Kod nekih pacijenata covid-19 je ostavio posljedice na srce

Pomahnitali mladić u stanu strave iza sebe je ostavio krv, smrt, prevrnute stolice i fotelje, razbijene dijelove namještaja i inventara, pravi dar-mar. Onako sav krvav, odšetao se s mjesta zločina i ušetao u policiju gdje je u konačnici ubrzo i priznao zločin izjavivši da je “zatukao neku baku”. Za to vrijeme istražitelji i liječnici su već bili u stanu starice Helene. Pronašli su je na leđima u lokvi krvi. Ubojica je bježeći iz stana ulazna vrata ostavio otvorena. Liječnici su samo mogli konstatirati smrt. Naloženom obdukcijom utvrđeno je da su višestruki prijelomi kostiju lica i cerebralna trauma bili kobni za nesretnu staricu.a

Povodom Dana srca u Dnevniku Nove TV gostovao je kardiolog prim. dr. sc Goran Krstačić gdje je govorio o kardiovaskularnim bolestima te njihovoj povezanosti s covid-19 bolesti.

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti u samom vrhu ljestvice smrtnosti. Samo lani od posljedica njih preminulo je gotovo 23 tisuće ljudi.

Kardiolog Krstačić dotaknuo se preskakanja preventivnih pregleda kod nekih ljudi u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Ova ugroza nas je zatekla i da, svjedočili smo zanemarivanju zdravlja. Sad smo već navikli na suživot s virusom i da se, uz poštivanje epidemioloških mjera, vraćamo u normalan život i to mi liječnici vidimo u svakodnevnom radu, rekao je.

Potom je istaknuo da je primijećeno da osobe koje su preboljele covid-19 bolest imaju posljedice u zdravlju srca.

– Iz studija koje su napravljene iščitali smo tu poveznicu, da covid-19 ostavlja posljedice na samom srčanom mišiću i osrčju, a nekoliko je takvih sporadičnih slučajeva bilo i u Hrvatskoj i to u pravilu kod nešto mlađih ljudi, izjavio je Krstačić i dodaje da će se ta veza definitivno morati bolje istražiti.
Krstačić upozorava da ne treba zaboraviti i na druge bolesti.

– Jako smo fokusirani i na covid-19, što je i opravdano, ali ne smijemo zaboraviti i druge bolesti, kardiovaskularne, onkološke, kronične jer one se i dalje javljaju, a zanemarivanjem i ne odlaženjem na preglede može doći do povećanja broja oboljelih“, kazao je.

Zatim je konstatirao je da je hrvatsko zdravstvo dobro i stabilno.

– Dozvolite da i ova ugroza bolesti covid-19 izvuče najbolje iz zdravstvenog sustava i nas dionika zdravstva, poručio je primarijus Krstačić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79