Karl Bilt: EU mora procesirati Putina!

Osim Međunarodnog krivičnog suda, najmanje deset evropskih zemalja je također pokrenulo krivične istrage o međunarodnim zločinima u Ukrajini do sada.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Karl Bilt (Carl Bildt) objavio je autorski tekst na Politico u kojem je govorio o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Bilt je istakao da je ruska invazija na Ukrajinu obilježena zvjerstvima i da je dovela do međunarodne osude i zahtjeva za odgovornošću. On je poručio kako Evropska unija mora pomoći u procesuiranju ruskog predsjednika Vladimira Putina za zločine agresije.

Efikasan pravosudni mehanizam
– Ovaj blok bi mogao biti savršen partner za Ukrajinu da uspostavi efikasan pravosudni mehanizam.

Dok se države, sudovi i civilno društvo bore da prikupe i sačuvaju dokaze, čak i sa značajnom voljom i velikim resursima, postoji velika opasnost da Ukrajinci na kraju konstatiraju da je malo pravde zadovoljeno.

Od svih partnera Ukrajine, međutim, Evropska unija je najbolja spremna da osigura maksimalnu moguću odgovornost, a to može učiniti podržavajući posebno vijeće za ratne zločine pri sudovima Ukrajine.

Iako Međunarodni krivični sud (ICC) trenutno istražuje ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid u Ukrajini – uključujući one počinjene od početne ruske invazije na Krim i Donbas 2014. – sud nema nadležnost nad glavnim zločinom koji se direktno pripisuje ruskom predsjedniku Vladimir Putin i njegovi najviši zvaničnici – zločin agresije.

I dok ICC mora proširiti svoje ograničene resurse kako bi izvršio jurisdikciju nad tako teškim zločinima širom svijeta, dokazivanje slučajeva protiv viših lidera odgovornih za ova krivična djela je mukotrpan i težak proces. Od tužioca ovog suda se može očekivati ​​samo da podigne optužnicu protiv nekolicine osumnjičenih za zločine u Ukrajini.

Osim Međunarodnog krivičnog suda, najmanje deset evropskih zemalja je također pokrenulo krivične istrage o međunarodnim zločinima u Ukrajini do sada, od kojih su mnoge po principu univerzalne jurisdikcije. Takvi postupci bili su važni u osiguravanju mjere pravde u situacijama poput Sirije, ali je malo vjerovatno da će rezultirati optužbama protiv više od šačice osumnjičenih u Ukrajini.

I dok neke od ovih zemalja koje su pokrenule krivične istrage, uključujući Ukrajinu, imaju jurisdikciju nad zločinom agresije, prema međunarodnom običajnom pravu, najviši ruski zvaničnici imaju imunitet od krivičnog gonjenja pred bilo kojim nacionalnim sudom – navodi Bilt u tekstu za Politico.

Glavno tužilaštvo Ukrajine otvorilo o oko 10.000 zločina
Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji ističe kako je otvaranje slučajeva lak dio, da to nije pokazatelj napretka. Inače, glavno tužilaštvo Ukrajine je saopćilo da je do sada otvorilo istrage o oko 10.000 zločina.

– Pomažući kroz ovaj proces, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Vijeće Evrope i Evropska unija su među onima koji savjetuju i obučavaju domaće tužioce. Neki od ovih napora imaju stvarnu vrijednost, dok su drugi samo gestovi dobre volje sa malim efektom.

Čak i uz ovu pomoć, malo je vjerovatno da će ukrajinski tužioci biti u mogućnosti da razviju predmete protiv više od nekoliko direktnih počinilaca, ili da će ovaj pristup izgraditi domaći sistem spreman za rješavanje predmeta ratnih zločina u godinama koje dolaze – dodaje Bilt koji je potom napravio paralelu s Bosnom i Hercegovinom.

– U Bosni i Hercegovini i drugim situacijama, ovaj način rada, rame uz rame sa međunarodnim stručnjacima na početnim slučajevima, pokazao se kao najbolji način za izgradnju dugoročnih kapaciteta.

I kako ukrajinski pravosudni zvaničnici postaju eksperti, međunarodna komponenta bi se mogla polako povući, a priroda suda se vremenom mijenjala sa međunarodnog na nacionalni. Zatim, ako su osumnjičeni na visokom nivou uhapšeni tek mnogo godina kasnije, međunarodna komponenta bi mogla biti oživljena za ta konkretna suđenja.

Ovdje postoji mnogo mogućnosti. Na primjer, takav mehanizam mogao bi čak imati više partnera. Međutim, svaka odabrana opcija trebala bi odražavati zahtjeve ukrajinske vlade i civilnog društva, te primijeniti lekcije iz prethodnih iskustava u međunarodnom pravosuđu – poručio je Bilt u autorskom tekstu za Politico.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79