“Karta islama” uzburkala duhove u Austriji, muslimani najavljuju tužbe

Karta prevazilazi cilj i potencijalno je kontraproduktivna, navodi se u izjavi specijalnog povjerenika, između ostalog, za antimuslimansku netoleranciju i zločine iz mržnje, Daniela Höltgena

“Karta političkog islama” izaziva bijes ne samo među muslimanima u Austriji, piše njemačka štampa. Austrijska vlada je naime prošlog četvrtka objavila tzv. “kartu islama”.

Muslimani žele podići tužbu, Vijeće Europe poziva na povlačenje odluke, piše Spiegel: “Mapa političkog islama” u Austriji izazvala je bijes.

Ministrica integracija Susanne Raab (ÖVP) stala je u odbranu karte, navodi dalje list.

– To ni u kom slučaju nije generalna sumnja prema muslimanima. Riječ je o zajedničkoj borbi protiv političkog islama kao plodnog tla ekstremizma, rekla je ona.

“Na karti su ucrtane 623 muslimanske organizacije, udruženja i džamije sa sjedištem u Austriji. Izrađena je na zahtjev Dokumentacijskog centra za politički islam, koji je osnovan 2015. godine kao neovisni fond Republike Austrije. Predstavnici muslimana i oporbe kritizirali su, između ostalog, što su na karti prikazane sve islamske institucije, bez obzira imaju li islamističko-antidemokratske tendencije. Muslimanska omladina Austrija (MJÖ) najavila je tijekom vikenda da će podići tužbu protiv kartice”, piše Spiegel.

Muslimani se osjećaju stigmatiziranim

– Karta prevazilazi cilj i potencijalno je kontraproduktivna, navodi se u izjavi specijalnog povjerenika, između ostalog, za antimuslimansku netoleranciju i zločine iz mržnje, Daniela Höltgena. On je dalje naveo da se mnogi muslimani osjećaju stigmatiziranima i da je njihova sigurnost ugrožena objavljivanjem adresa i drugih detalja”, piše Spiegel.

“Karta, koja je dostupna na Internetu, projekt je Dokumentacijskog centra za politički islam i Sveučilišta u Beču”, piše Die Welt i dodaje da pored naziva 623 muslimanske organizacije, “sadrži i informacije o vezama u inozemstvu”.

– Karta bi trebala pridonijeti transparentnosti, rekla je ministrica integracija Susanne Raab (ÖVP) na prezentaciji u četvrtak. Ne radi se o “stavljanju muslimana pod generalnu sumnju”, naglasila je. Međutim, želi se promatrati “opasan razvoj političkog islama”, naglasila je ona, piše Die Welt. List dodaje da je Sveučilište u Beču odbilo upotrebu njegovog loga na web-stranici na kojoj je prezentiran projekt.

“Tarafa Baghajati, predsjedavajući Muslimanske austrijske inicijative (IMÖ), je ogorčen: “Možete li zamisliti da bi mogla biti napravljena jedna takva karta židovstva ili kršćanstva u Austriji?”, rekao je on u razgovoru za radio stanicu ORF”, piše Die Welt.
Hrana za ekstremiste

“Neophodnoj borbi protiv ekstremizma, koja bi u idealnom slučaju trebala biti vođena zajedno s muslimanima, ovakav pristup ne podstiče. Naprotiv: na društvenim mrežama su relevantni neosalafistički akteri već počeli koristiti postupak u propagandne svrhe. Oni sebe uspoređuju sa progonjenim Židovima tijekom nacističkog režima. Narativ o žrtvi i konstrukcija “mi” i “oni” u kontekstu scenarija prijetnje su životni eliksir ekstremističkih aktera. Dakle kartom islama je paradoksalno u ime borbe protiv ekstremizma, pružena hrana ekstremistima za njihovu propagandu – i to i onima koji tvrde da su branitelji muslimana i onima koji tvrde da su branitelji kršćanskog zapada”, ocjenjuje Die Zeit, piše DW.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79