Kasumović na Javorju: Bošnjaci moraju ostati zajedno!

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prisustvovao je svečanoj manifestaciji izgradnje šehidskog spomen-obilježja na Javorju, te na taj način odao počast ljudima koji su dali ono najvrijednije – živote da bismo danas dostojanstveno koračali BiH.

Organizatori manifestacije su istakli kako je do sada završeno 70 posto gradnje spomen-obilježja, a da se završetak radova očekuje do naredne godine.

U okviru prigodnog obraćanja, gradonačelnik Kasumović je poručio kako je u proteklom periodu bilo dosta kontraverzi u vezi sa Javorjem, te da mu je drago što se njegovim dolaskom pokrenula ova izgradnja što ranija vlast nije željela proteklih 25 godina.

“Kao “Zlatni ljiljan” i čovjek koji je branio ovu državu moram kazati da društvo koje smo izgradili nije ono društvo za koje su ovi šehidi pali i za koje smo se borili. To nam mora svima biti jasno. Bošnjaci moraju ostati zajedno, ali ne da nam jedna grupa ljudi određuje i da oni i njihova porodica 30 godina vladaju. Na slabe ide i agresija i bolest, to me dobro zapamtite. Postajemo slabi u samoj BiH, a najbrojniji smo narod. Vlast koja ne može svog generala, koji je nevin milijardu posto, zaštititi od sudskih progona to za mene ne može biti vlast za koju sam se borio. Stanje u kojem se nalazimo je bolesno stanje za nas Bošnjake. Omladina nam ode. Počinjemo mrziti svoju državu, samo radi vlasti. Ponavljam, na slabe ide i bolest i agresija, nemojte biti slabi, budite namli ljudi”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Ovom prilikom podsjetio je još jednom kako je izgradnja spomenika u nadležnosti Federacije BiH, odnosno da to finansira federalno ministarstvo za boračka pitanja i Kanton.

“Grad Zenica uplatiti će do kraja naredne sedmice 100.000 KM, ali mjesnoj zajednici ne boračkim udruženjima čije sam finansiranje prvi u državi ukinuo i ta sredstva usmjerio na projekte, kako mi je rekao Derviš Kovačević, predsjednik mjesne zajednice, za asfalt. Osim toga, Grad će izdvojiti i 30.000 KM za objekat otvorenog tipa da se uradi ovdje kako bi mještani, borci i planinari mogli svratiti ovdje. Na kraju, još jednom nemojte sebi dozvoliti da počinjete mrziti svoju državu zbog političara, promijenite ih!”, rekao je gradonačelnik Kasumović, praćen aplauzom.

Organizatori su još istakli da je na ovom ratištu palo 407 šehida, koji su dali svoje živote, te da se upravo na Javorju branila Zenica i BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79