Kasumović: Ova šestorka vladat će do 2026. godine

Večeras je ozvaničena vlast u ZDK bez SDA, ali i HDZ-a. Stranke okupljene oko Trojke predstavili su danas program oko kojeg su se okupili kako bi formirali vlast u ZDK.

Predsjednik BHI-FK Fuad Kasumović kazao je da je šest stranaka potpisalo sporazum o koaliciji.

“Radi se o programskoj koaliciji koju ćemo prezentirati. To je volja građana, imamo oko 83.000 glasova. Mi smo po objavi rezultata razgovarali i na kraju napravili jaku koaliciju. Imamo plan vladati naredne 4 godine”, rekao je Kasumović.

“Mnoge su špekulacije bile oko podjele ministarstava. Razgovaramo, ali to nije završeno. Ova koalicija će ujutro uputiti Vladi ZDK i ministarstvima, ustanovama dopis. Oni masovno raspisuju konkurse. Tražit ćemo da se obustave prijemi. To će raditi nova vlada, a ne da oni udomljavaju svoje”, naveo je Kasumović.

Kaže da žele uhljebiti oko 2.000 ljudi.

“Mi ne želimo gomilati administraciju”.

Ozvaničena vlast u ZDK bez SDA

Mirsad Mahmutović, predsjednik SDP-a ZDK, ponovio je da ove stranke imaju podršku naroda.

“Mi ćemo biti servis građana ZDK”, naveo je Mahmutović.

Predstavnik DF-a Goran Bulajić istakao je da će Vlada ZDK uspostaviti Ured za borbu protiv korupcije.

“Usvajat ćemo revizije strategije za mlade, sport, zapošljavanje… Jedan od osnovnih razloga što je DF tu je to”, naveo je Bulajić.

Mesud Ajanović iz NiP-a je kazao da ova koalicija predstavlja novu dimenziju u ZDK.

“Ovo je prvi da se pojavila jedna ovakva koalicija u ZDK. Ovo je prije svega programska koalcija i svi ćemo se tako ponašati. Isključivo u skladu s programom. Da bi to mogli, moramo imati ljude koji imaju znanje a ne samo stranačku pripadnost. Zalagat ćemo se da najbolji dođu na mjesta odlučivanja”, rekao je Ajanović.

Behija Kulović, iz Naše stranke rekla je da je njihov potpis garant da nastavljaju pregovore o programu.

“Za nas je jedino prihvatljiva programska koalicija. Vjerujem da ćemo svi raditi na tome”, navela je ona.

Predstavnik NES-a Hašim Mujanović, koji je i gradonačelnik Zavidovića rekao je da se nada da će ova koalicija biti na vlasti i nakon 4 godine.

Kasumović: Neću biti premijer, ali ću ga ja imenovati

“Drago mi je da možemo pričati o nečemu što smo dugo očekivali. Pričamo o programu i aktivnosti koji treba provesti. Ova koalicija treba biti otvorena za građanski koncept. Odnosno, da imenujemo i nestranačke ljude koji imaju kvalitet”, naveo je on.

Kasumović je na kraju kazao da su potpisi mjerodavni.

“Danas sam u CIK-u predao izjavu da ne preuzimam mandat. Sutra će neki drugi dobiti mandate. Gospođa koja ulazi umjesto mene je ovo potpisala”, rekao je on.

Potom se osvrnuo na to da li će biti premijer.

“Ja ću ostati gradonačelnik”, rekao je Kasumović.

“Nama je pripalo to mjesto jer imamo najviše glasova i svi su se složili s tim. Ja neću biti premijer, ostajem gradonačelnik. Vidjet ćemo ko će biti premijer, ima mnogo kandidata. Imamo rok od sedam dana da kandidiramo ljude”, zaključio je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79