Kasumović se nije pojavio na sastanku? Husić: Od sutra radnički neposluh i u drugim rudnicima

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je danas nakon sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH u Sarajevu da sutra u rudnicima Koncerna Elektroprivreda BiH počinje štrajk upozorenja koji će trajati od 7.00 do 8.00 sati i održavat će se svaki dan dok pitanje RMU Zenica ne bude riješeno.

Istakao je da je za njega nevjerovatno da se predstavnik Gradske uprave Zenica nije pojavio na sastanku na koji je pozvan, te smatra da je nemoguće pokazati takav nivo neodgovornosti prema stanju u kojem se nalazi RMU Zenica i njegovi radnici.

– Nalazimo se u jako teškoj situaciji i na sastanku smo stavili do znanja predstavnicima Elektroprivrede i Rudnika da moraju pokazati spremnost da postupe u skladu sa zaključcima Gradskog vijaća i da Rudnik potpiše obavezujući sporazum s Gradskom upravom kako bi počeo ispunjavati obaveze koje ima prema Gradu Zenica – poručio je Husić.

Dodao je da ne prihvataju činjenicu da jedna Gradska uprava može “svezati ruke” čitavoj državi i da će sutra pozvati sve najodogovornije u BiH da aktiviraju sve resurse koji mogu deblokirati račun RMU Zenica, isplatiti platu radnicima i pokrenuti proizvodni proces.

Rudari RMU Zenica su u radnički neposluh stupili 24. marta, a od ponedjeljka, 27. marta do četvrtka navečer 15-ak članova Sindikalnog odbora štrajkovalo je i glađu u svojim prostorijama u Domu rudara.

Zenički rudari okupili su se jutros na prozivci u svojim pogonima gdje su čekali ishod spomenutog sastanka, ali nisu obnovili proizvodnju.

Ministar Džindić, podsjećamo, na sastanak je pozvao i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79