Kasumović: U SIPA-i mi je rečeno da nemaju ništa s ovim te da je ovo međubošnjački obračun

U toku je sjednica Gradskog vijeća Zenice na kojoj se razmatra o nacrtu budžeta, a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas se s govornice obratio javnosti te iznio određene detalje prilikom njegovog boravka u pritvorskim jedinicama MUP-a ZDK i SIPA-e.

Na početku svog obraćanja javnosti za govornicom Fuad Kasumović je kazao da o predmetu Zenicatrans neće reći ništa osim da najmanje dijete u Zenici zna ko je opljačkao Zenicatrans.

Potom je kazao da je prije tri godine na televiziji, sudija državnog suda Branko Perić u intervju kazao da postoji pravosudna mafija.

“Iznenadio sam se da čovjek iz vrha države kaže da zvanično postoji pravosudna mafija, samo sam taj citat rekao, pa idem dalje.. Stranka demokratske akcije sa A-SDA već dvije godine radi na ovom predmetu. Zahvaljujući svojim korijenima u tužilaštvu i td. Da je sve nečasno i kompromitirajuće reći ću da od oktobra prošle godine na zvaničnim i nezvaničnim stranicama SDA se spominje da ću biti hapšen”, kazao je Kasumović.

Dodao je da se prije četiri-pet mjeseci najavio glavnoj tužiteljici Vesni Kaknjo da će doći te da je otišao sa sekretarom Grada Zenice Selverom Kelešturom kako ne bi tužiteljica ili on nešto slagali.

“Upravo sam ovo rekao, što će se poslije desiti: ‘Gospođo, mi smo sto i nešto metara od vas, nema potrebe ovo što vaši mediji, aludirajući na SDA, da će me hapsiti, pozovite me i odazvaću se kao i uvijek do sada’. Međutim, to nije imalo efekta. Dalje, ono za što terete mene i Grad Zenicu, drugostepeni dokument Federalnog ministarstva finansija, demantuje sve ovo. Sedam dana pred to hapšenje, zvanične i nezvanične stranice SDA, objavljuju kamere, fotoaparate, šampanjce i slika je Tužilaštva ZDK, zašto im je to trebalo?”, pitao je Kasumović.

Pojasnio je da ga nisu mogli pobijediti politički i da su htjeli onda poniziti narod. Istakao je da je ono što su uradili njemu ustvari uradili građanima Zenice.

“To što ste priredili da me pritvore kao najvećeg dilera u državi, to samo priliči vama i nikom drugom. Ja se izvinjavam ljudima koji su kolateralna šteta da ne bi bilo ašćarile samo na mene. Pritvorili su deset ljudi, a kasnije se izvinjavam Vahdetu Drini kojeg su zatvorili sa mnom da ne budem sam. Na čast pravosudnim institucijama i SDA”, poručio je prvi čovjek Zenice.

Nadalje je kazao da je objava tužilaštva da je u bjegstvu bilo stavljanje mete njemu na čelo te da ga je svaki policajac mogao tada upucati.

“Ja sam poslovan čovjek. Bio sam na putu i u hotelu kada sam to vidio, rekao sam vozaču da me vodi u SIPA-u. Glavno je njima bilo da me snime, ako isto to tužilaštvo, da nije obavijestilo SDA medije, otkud da oni dođu pred moju kuću u 5:30 s kamerama i aparatima, odakle? Da im Allah nije javio?”, kazao je Kasumović.

Potom se zahvalio svima u SIPA-i, a objašnjavajući boravak u pritvorskim jedinicama MUP-a ZDK je kazao da su ga držali u veoma nehumanim uslovima te da je tada dobio upalu pluća.

“Jedan od policajaca, čini mi se da nije bio na dužnosti, oko pola 8, te vladajuće kriminalne stranke su ga poslale da mi kaže: ‘Hajde bolan daj ostavku na to mjesto, dat ćemo ti mjesto koje hoćeš u Sarajevu i bit ćeš pušten i oslobođen’. Vi znate ja kakav sam i rekao sam mu da ode i nek ćaću nagovaraju, a ne mene.. Da završim s tim, sve što je urađeno, urađeno je po želji ovih poniženih. Stotine građana ste natjerali na plač. Zašto, zar ste toliko glupi i tako nešto da uradite ne vidim razlog”, izjavio je Kasumović te dodao da ovaj proces ako treba traje još 22 godine.

Ponovio je da je moralna vertikala te da nikada nije bio i da neće biti u kriminalu. Kazao je i da nikada osovini zla, koja je sve ovo napravila gradu i gradonačelniku, više neće replicirati te da će “selam” smatrati napadom na sebe.

“Na kraju, u SIPA-i, bio sam dugo u državnoj vlasti, sretne me jedan od visokih funkcionera SIPA-e, tamo su me fino počastili, i kaže mi ‘Mi nemamo ništa s ovim, ovo je vaš međubošnjački obračun’.” To mi je najteže palo”, zaključio je Kasumović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79