Kasupović osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji

Sud Bosne i Hercegovine je donio prvostepenu presudu kojom je Senad Kasupović osuđen na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi.

Prema presudi, optuženi Kasupović je osuđen da je 12. jula 2013. godine, u 10:48, napustio teritoriju Bosne i Hercegovine, otputovao u Tursku, nakon čega je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, te se pridružio takozvanom ISIL-u. U Siriji je proveo šest godina, sve do 19. decembra 2019., kada je deportovan u BiH, piše BIRN.

Sudija Mirsad Strika je naveo da je Sud uzeo u obzir sve relevantne dokaze na osnovu kojih je Sudsko vijeće donijelo odluku da se Kasupović proglasi krivim.

“Sud je utvrdio da je grupa kojoj se optuženi pridružio proglašena terorističkom organizacijom od strane Ujedinjenih nacija”, rekao je sudija, pojasnivši da ovaj zaključak temelji na osnovu iskaza svjedoka S-3, koji je kazao da je viđao optuženog kao pripadnika “Bejt Komandosa” i da je bio u uniformi i naoružan.

Kako je rekao sudija, iskaz svjedoka S-3 je potvrdila i svjedokinja čiji je iskaz pročitan u sudnici i koja je navela da je viđala Kasupovića naoružanog i u uniformi, te ga je upoznala pod imenom Muatesim.

“Sud je utvrdio da je optuženi boravio u Siriji, gdje je fotografisan sa naoružanim licima”, dodao je sudija obrazlažući prvostepenu presudu.

Sudija Strika je kazao da su u presudi izostavljeni dijelovi o tome da je optuženi učestvovao u terorističkim aktivnostima, ali da nije sporno da je bio pripadnik terorističke grupe.

U obrazloženju presude sudija je naveo da je olakšavajuća okolnost činjenica da optuženi ranije nije bio osuđivan, dok je otežavajuća okolnost dužina njegovog boravka u Siriji. Sud smatra da će se ovom presudom ostvariti svrha kažnjavanja i svijest građana o štetnosti ovog krivičnog djela.

Kasupoviću je Tužilaštvo BiH na teret stavilo da je pružao pomoć i bio na strani snaga ISIL-a u Mimbidžu, Kobaniju, Rakki i Al-Babu, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije preimenovana u “El-Aksa”.

Kako je sudija naveo, ova organizacija je napadima na stanovništvo i zatvaranjima nastojala da prisili sirijske vlasti na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Kasupović je ranije, tokom svjedočenja u svoju korist, naveo da je nesposoban za vojsku, jer je još kao dječak ranjen u BiH kada je njegov brat aktivirao bombu u kući, te da na jedno oko skoro ništa ne vidi.

Kasupović je jedan od sedmorice koji su deportovani iz Sirije krajem 2019., a suđenje mu je počelo 20. maja 2020. godine. Njemu će se u kaznu zatvora uračunati i vrijeme koje je proveo u pritvoru kada je deportovan. Sud je donio rješenje kojim se produžava pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne, a ne duže od devet mjeseci.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79