Katica: Uspostava helikopterske jedinice imat će prvorazredan značaj za Kanton Sarajevo

Uspostava helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je projekt koji prevazilazi potrebe samog ministarstva i imat će prvorazredan značaj za ovaj kanton, istakao je kantonalni ministar unutarnjih poslova KS Admir Katica.

Katica je naveo da je riječ o višenamjenskoj letjelici, specijaliziranoj za polivalentno funkcioniranje (prevoz bolesnika i ranjenika, gašenje požara, spašavanje iz vode, spuštanje u minska polja, dostava različitih vrsta pomoći, operativni policijski zadaci, kontrola kritičnih tačaka u saobraćaju, izviđanje iz vazduha, spašavanje u planinskim predjelima, prevoz putnika i slično.).

Po svojoj prirodi projekt je višefazni.
Katica navodi da su u toku završni pregovori u vezi sa kupovinom zemljišta za izgradnju hangara, lokacijski u okolini Aerodroma Sarajevo. Kupovina zemljišta i idejni projekat za izgradnju hangara trebalo bi da budu završeni u tekućoj godini.

“Uspostava helikopterske jedinice je također poodmakla i kandidati treba još samo da završe zdravstvene preglede i moći će se pristupiti odabiru. Ne treba ni naglašavati da su kriteriji za odabir pilota i automehaničarskog osoblja veoma veoma visoki, a testiranja su provodile osobe koje su renomirani stručnjaci u svojim oblastima. Zatim će uslijediti odabir akademije u koju će najbolji kandidati biti upućeni na školovanje”, ističe ministar Katica.

Kako u otvorenom postupku javne nabavke višenamjenske letjelice niti jedna ponuda nije ugovornom organu bila prihvatljiva, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ugovorni organ će ponovo krenuti u proces nabavke, a što treba da se realizira u maju tekuće godine. Katica kaže da će Ministarstvo uložiti maksimalne napore kako bi ugovor sa dobavljačem mogao biti potpisan u tekućoj godini.

“Kao što je već i poznato, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Elaborat o provođenju aktivnosti koje treba realizovati radi uspostave Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. U Ministarstvu unutrašnjih poslova KS postoji čvrsto i nepokolebljivo stanovište da će ovaj projekat biti uspješno završen”, zaključio je Katica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79