Kazna 40 KM: Pješaci uglavnom ne prijavljuju vozače zbog prskanja

Saobraćajnice su ovih dana pod vodom, a sudeći po vremenskoj prognozi, tako će biti i narednih dana.

U ovim kišnim i snježnim razdobljima, osim problematike koju vozači muče s gužvom na cestama, otežanim uslovima za vožnju, poledicom i oštećenim putnim komunikacijama muku muče i pješaci koje nerijetko budu “okupani” od strane nesvjesnih vozača.

Pješaci koji budu poprskani od glave do pete što zbog rupa na cestama, neopreznih vozača ili začepljenih slivnika uglavnom ne pomišljaju da zapamte registarske oznake automobila i prijave vozača ili možda ne znaju da na to imaju pravo.

Vozači u ovim slučajevima prema važećem Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH mogu biti novčano kažnjeni sa 40 KM u Tuzlanskom kantonu jer nisu prilagodili vožnju što su dužni da urade, piše Tuzlanski.

Međutim, ukoliko pješak i zapamti registarske oznake automobila koji ga je ‘okupao’ i ode od prve policijske satnice kako bi podnio zahtjev da nesvjesni vozač bude sankcionisan potrebno je da i sam vozač prizna odgovornsot kako bi novčana kazna bila izrečena, što se rijetko dešava.

Iz tog razloga pješaci rijetko, gotovo nikad, ne prijavljuju vozače zbog toga što su ih poprskali dok su upravljali automobilom.

Sudeći prema navedenom, pješacima jedino preostaje da tokom kišnih dana bježe od automobila i lokvi uz trotoare ili da se uzdaju u kulturu bh. vozača, koja je, nažalost, odavno na niskom nivou.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments