Kaznama do 30 hiljada KM želi se stati na kraj “divljanju” cijena

Pravne osobe koje ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena sada će se suočiti s visokim novčanim kaznama, koje su značajno povećane u odnosu na prethodne. Naime, novi zakon o izmjenama Zakona o kontroli cijena donosi znatno veće novčane kazne za prekršitelje.

Na primjer, pravna osoba koja se ne pridržava propisanih mjera kontrole cijena mogla bi platiti kaznu od 6000 KM do 30.000 KM, dok bi odgovorna osoba u pravnoj osobi mogla biti kažnjena sa 1000 KM do 3000 KM. Za fizičke osobe, kazne bi se kretale od 1000 KM do 2000 KM.

Ove izmjene su rezultat nedavno usvojenih izmjena zakona o kontroli cijena na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Cilj ovih izmjena je rješavanje problema niskih kazni i poboljšanje efikasnosti procesa nadzora cijena. Predložene izmjene podižu nivo kazni kako bi se povećao preventivni i represivni efekat postojećih propisa.

Osim toga, novi zakon mijenja i početne iznose novčanih kazni za određene prekršaje, kao što su nepridržavanje pravila o formiranju cijena i nedostavljanje obavijesti o promjeni cijena i marži. Donja granica za ove prekršaje sada iznosi 3000 KM, dok je gornja granica 30.000 KM.

Razlozi za donošenje novog zakonskog rješenja proizlaze iz činjenice da su postojeće kazne bile nedovoljno efikasne zbog inflatornih kretanja i nedavnih izmjena zakona o kontroli cijena. Novim izmjenama, cilj je ojačati preventivni i represivni karakter zakona te osigurati bolju zaštitu potrošača i stabilnost tržišta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79