Kazne do 10.000 KM: Inspekcija provjerava da li se poštuju epidemiološke mjere u Sarajevu

Inspektori Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS nastavljaju pojačane inspekcijske kontrole nad primjenom higijensko-epidemioloških mjera u Kantonu Sarajevo, s tim da se već od danas nadzori provode u odnosu na novodonesenu Naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kojom je, između ostalog, u zatvorenim prostorima dozvoljeno prisustvo maksimalno 30 osoba, a na otvorenom prostoru ne više od 100 ljudi.

S obzirom na pogoršanu epidemološku situaciju kao i procjenu rizika, kontrolne aktivnosti posebno će biti usmjerene na mjesta okupljanja većeg broja ljudi odnosno skijališta, klizališta, kao i ugostiteljske objekte, tržne centre, ali i potencijalno organizirane sportske i kulturne događaje, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Iz KUIP-a napominju da su veća okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru dozvoljena pod uslovom da veličina prostora omogućava provođenje higijensko-epidemioloških mjera, ali ne više od 60 osoba u zatvorenom prostoru, odnosno 200 osoba na otvorenom prostoru. Uslov je da svi učesnici skupa imaju negativan antigenski test, ne stariji od 24 sata ili PCR test, ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o prebolovanom Covid-19, ne stariju od četiri mjeseca, ili potvrdu o završenoj vakcinaciji (ne stariju od šest mjeseci nakon druge doze vakcine, odnosno devet mjeseci nakon treće doze vakcine). Za provođenje epidemioloških mjera i organizaciju skupa odgovoran je organizator skupa.

KUIP KS poziva, iz navedenog razloga, subjekte nadzora, kao i organizatore skupova, da uspostave provođenje higijensko-epidemiloških mjera u skladu sa novom Naredbom, a građane da se navedenih mjera i preporuka pridržavaju, kako bi preventivnim djelovanjem spriječili dalje širenje zaraze, odnosno kako bi jačanjem inividualne i kolektivne odgovornosti uticali na poboljšanje trenutno usložnjene epidemiološke situacije u cijeloj zemlji.

“Napominjemo da su za inspekcijske organe subjekti nadzora poslodavci registrirani kao pravne ili fizičke osobe, za koje je u slučaju neprovođenja općih mjera za sprečavanje zaraze, moguće izreći novčane kazne od 3.000 do 10.000 KM za pravne subjekte, od 500 do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike”, navodi se u saopćenju KUIP-a KS.

  Kako izgleda pravosudni sistem u BiH: Prvo kazna 500 KM, pa onda povišica 600 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79