Kažu da su ih naručili: BiH nema ni testova za novi soj koronavirusa

12.01.2021., Sibenik - Posljednjih dana nema prevelike guzve na testiranjima za covid-19 pred sibenskom Opcom bolnicom. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ono što je karakteristika britanskog soja jeste da se mnogo brže prenosi, što za posljedicu ima veći broj oboljelih i umrlih. Kod britanskog soja je dokazana još jedna mutacija, koja je primijećena i kod brazilskog i južnoafričkog soja

Britanski soj koronavirusa u Bosnu i Hercegovinu je stigao još u decembru, ali smo ga tek otkrili. Testova za ovaj soj nemamo. Nemamo još ni vakcinisanih građana. Federacija i dalje bez vakcina. Tako da je novi soj samo jedan u nizu problema u našoj državi, javlja FTV.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je naručio testove za britanski soj koronavirusa jer ih trenutno nemamo. Prvi slučaj zaraženog turiste otkriven je na Veterinarskom fakultetu nakon sedam dana istraživanja. Stručnjake ovoj fakultet ima, ali kako Teufik Goletić govori, bez pomoći Međunarodne agencije za atomsku energiju ne bi imali svu opremu i uspjeli registrovati ovaj novi soj virusa.

“Pomoću komercijalnih dostupnih testova nije moguće utvrditi razliku da li se radi o britanskom, južnoafričkom, brazilskom ili onom soju virusa koji smo imali dosad. Mi imamo vrlo snažan alat koji se zove sekvencioniranje, odnosno određivanja svih osobina virusa”, pojašnjava šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Teufik Goletić.

Ono što je karakteristika britanskog soja jeste da se mnogo brže prenosi, što za posljedicu ima veći broj oboljelih i umrlih. Kod britanskog soja je dokazana još jedna mutacija, koja je primijećena i kod brazilskog i južnoafričkog soja.

“Dovode do toga da postvakcionalni imunitet i prirodni mogu imati nešto slabiji učinak na zaštiti takvih osoba, osoba koje su vakcinisane i osoba koje su preboljele infekciju i samim time takve osobe mogle bi ponovo biti inficirane”, kaže emeritus Šukrija Zvizdić, virusolog.

Kako se nezvanično saznaje, bit će razmatrana odluka da li će posebno biti tretirani građani koji dolaze iz Tirola u Austriji, gdje je otkriven veliki broj oboljelih od novog soja korone.

“Najvjerovatnije ćemo naše upitnike dopuniti pitanjem da li su boravili u južnom Tirolu jer je tamo oko 30 već otkriveno južnoafričkih sojeva”, ističe prim. mr. Ednan Drljević, infektolog.

Nakon britanskog, prijeti nam mogućnost dolaska i novih sojeva. Jedini način da rizik od unosa drugih sojeva virusa bude umanjen su strože mjere na granci i negativan PCR za sve uključujući i susjedne zemlje.

Podsjećamo da Vijeće ministara BiH nikada nije odgovorio na zahtjev Federalnog ministarstva zdravstva za poduzimanje navedenih mjera.

S obzirom na neažurnost Savjeta ministara tokom pandemije, posebno kada je riječ o nabavci vakcina, čekanje na ovaj odgovor i nije neka novost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79