“Kćerka me se odrekla i o meni brine sin. Da li je grijeh da nasljedstvo ostavim samo sinu?

Mnogi muslimani kada imaju nedoumicu ili pitanje na koji nemaju odgovor isti potraže u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine koja je preko svoje mobilne aplikacija napravila mogućnost postavljanja pitanja ali i dobivanja odgovora na isto.

Tokom današnjeg dana Islamska zajednica ažurirala je odgovore na postavljanje pitanja, a donosimo vam jedno od zanimljivijih – piše Crna-Hronika.

Musliman pita Islamsku zajednicu da li je haram izdavati vikendicu u kojoj gosti rade haram stvari

Imam kćerku i sina. Muž mi je preselio na drugi svijet. Kćerka ne dolazi niti ima kontakta s nama otkako se udala, a o meni se brine sin. Da li je ispravno da sve što imam ostavim u nasljedstvo sinu?

Odgovor Islamske zajednice

Dijete je zakonski nasljednik i roditelji ga ne mogu samovoljno isključiti iz nasljedstva. Pitanje poslušnosti i neposlušnosti prema roditeljima nema odlučujućeg uticaja na pravo nasljeđivanja sve dok se nasljednik i ostavitelj kreću unutar granica islama.

Nasljednici i nasljedni dijelovi su određeni propisima Šerijata i tu ostavitelj ne može intervenisati, ali ima prostora da za života, pravedno i bez pristrasnosti, uredi svoje imovinsko stanje i poslove kao i stanje svoje porodice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79