Kćerka Sanele Jenkins slušala priče dede i nene, pa napisala knjigu o daidži koji je ubijen tokom agresije na BiH

 

Autorica knjige “Jedna narandža za bezbroj ruža” Eneya Jenkins, kćerka poznate Sanele Jenkins, potpisala je danas u Sarajevu ugovor sa direktorom izdavačke kuće “Dobra knjiga” Izedinom Šikalom, koji će prevesti i štampati izdanje na bosankom jeziku.

Knjiga je, kako kaže Eneya, inspirisana ličnošću njenog daidže Irnisa, koji je ubijen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Za vrijeme korone cijeli svijet je bio zatvoren u karantin. To je mnogima dalo priliku da stvaraju, a ja sam svoju iskoristila kako bih napisala knjigu. Kada sam iznijela mami ideju šta bih pisala, odmah me je podržala i rekla da svaki san može postati stvarnost ako uložimo trud. Vremena je bilo na pretek, tako da sam počela pisati sa 17 godina. Sretna sam što danas, 1. marta na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine potpisujem ugovor za bosansko izdanje – kazala je Eneya.

Eneya govori da su priče koje je slušala od dede i nene kad je provodila raspuste u Bosni, ostavile dubok trag u njenom odrastanju.

– Rođena sam sedam godina nakon kraja rata, i imala sam sreću da pored roditelja najveći uticaj na moj odgoj ostave dedo i nena. Odrastanje na zapadu daje jednu dimenziju ljudskoj ličnosti, ali duh Bosne koji je utisnut u odgoj mog starijeg brata i mene, predstavlja neprocjenjivo bogatstvo. Ponosna sam na svoje bosansko porijeklo koje želim njegovati i širiti – istakla je Eneya.

Kako kaže, priprema i veliku promociju knjige u Sarajevu gdje ima dosta prijatelja i provodi puno vremena.

– Kad god imam priliku i pauzu na fakultetu ja sam u Bosni. Gdje god da živimo, Bosna je naša baza i naš smisao. Danas se živi brže i naša generacija ima svoje karatkeristike. Najbolje prijatelje i prijateljice imam ovdje, i tu se osjećam predivno – pojasnila je.

Izlazak knjige “Jedna narandža za bezbroj ruža” na bosanskom jeziku planiran je za početak aprila 2023. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79