Kćerka zločinca Radovana Karadžića nezadovoljna zbog premještanja u britanski zatvor

Kćerka osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Sonja Jovičević-Karadžić, rekla je da odluka da njen otac izdržava kaznu doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji “nije ništa drugo do pokušaj ubistva sa predumišljajem”.

“Za nas je ova vijest apsolutna potvrda pripreme za ubistvo Radovana Karadžića sa predumišljajem. Poražavajuće je i za ljudska prava i za pravo uopće kolika je želja jednog čovjeka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i višestruke životne opasnosti”, rekla je Jovičević-Karadžić.

Istakla je da ima osnovu za, kako je kazala, razumnu sumnju da je odgovor jedne druge zemlje koja je pozitivno odgovorila da Karadžić izdržava kaznu kod njih sakriven i ignoriran da bi se “proguralo ovo praktično najgore rješenje”.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od žalbe koja je uložena na odluku da Karadžić izdržava kaznu u Velikoj Britaniji, Jovičević-Karadžić je rekla da može samo da se nada da će “neko tamo imati sluha” ne za njenog oca, nego “za pravo i za običaje i za odluke koje ima Haški tribunal, kao i Vijeće sigurnosti”.

Podsjećamo, odluku da Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji donio je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius i to nakon što je Velika Britanija pristala na to.

O ovome su izvijestili neki od najznačajnijih britanskih medija, a među kojima su BBC i list Guardian.

BBC je napomenuo da je do sada u Velikoj Britaniji bilo pritvoreno pet osoba osuđenih za ratne zločine na području Jugoslavije. Istakli su da su svi bili u strogo čuvanim zatvorima. Jedan od njih je bio general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić. Haški sud ga je osudio na 35 godina zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici. Njega je prije 11 godina u zatvoru Wakefiled, koji se smatra strogo čuvanim zatvorom, nožem izbo zatvorenik islamske vjeroispovijesti, piše BBC. Potom je 2014. premješten u zatvor u Poljskoj.

Guardian je istakao da se Karadžić protivio da bude u jednom od britanskih zatvora, a kao razlog za to je naveo napad na Krstića. Nije objavljeno u kojem će konkretno zatvoru biti, ali sudeći po dosadašnjoj praksi, vrlo je izgledno da će biti u jednom od strogo čuvanih zatvora.

Podsjećamo, u martu 2019. godine Karadžić je pravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Prvostepenom presudom iz juna 2016. osuđen je na 40 godina zatvora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79