KCUS demantira Konakovića: Ljekari sa infektivne klinike su jedini koji se bave korona-pacijentima

Nakon tvrdnje zastupnika Naroda i pravde Elmedina Konakovića kako je Infektivna klinika na KCUS-u jedina u regiji koja se ne bavi koronom, stigao je demant iz te zdravstvene ustanove kojeg potpisuje šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a doc. dr. Rusmir Baljić.

Konaković: Infektivna klinika na KCUS-u je jedina u regiji koja se ne bavi koronom

“Kantonalni zastupnik Elmedin Konaković ponovo pokazuje elementarno nepoznavanje funkcionisanja zdravstvenih ustanova u toku pandemije. Tvrdnja da Klinika za infektivne bolesti KCUS jedina u regiji ne zbrinjava COVID pacijente je najbolji dokaz toga. Ljekari Klinike za infektivne bolesti su jedini u KS koji se bave hospitalizacijom i tretmanom COVID pozitivnih pacijenata, skupa sa kolegama internistima, anesteziolozima i ljekarima drugih specijalnosti. Najbolji dokaz tome je da je 99% svih pacijenata u Kantonu Sarajevo koji su morali biti bolnički zbrinuti od strane navedenih ljekara”, poručuju sa KCUS-a.

Navode da su kao posljedica toga tri ljekara i 13 medicinskih sestara Klinike za infektivne bolesti su bili zaraženi koronavirusom, a neki su još na bolovanju.

“Poseban dokaz nepoznavanja zdravstvenih prilika je taj što Klinika za infektivne bolesti i dalje jedina u Kantonu Sarajevo zbrinjava pacijente koji trebaju infektološki nadzor i tretman: hepatitise, meningitise, sepse, endokarditise te pacijente sa HIV-AIDS. Pored pacijenata iz Kantona Sarajevo na usluzi je i za zbrinjavanje svih teških slučajeva iz Unsko-Sanskog, Srednje-Bosanskog, Zeničko-Dobojskog te Bosansko-podrinjskog kantona. Iskreno se nadamo da će u skorije vrijeme i infektolozi Opće Bolnice ‘Prim.dr Abdulah Nakaš’ početi da se bave pacijentima sa koronavirusom, jer su nažalost jedini, ne u regiji nego možda i u svijetu, koji se ne bave ovakvim pacijentima. Kako nastupajući period jeseni i zime donosi različite vrste respiratornih infekcija pored koronavirusnih to će biti prilika i za angažman i nekih JZU u KS koji svo vrijeme borbu protiv aktuelne pandemije gledaju putem TV ekrana”, zaključuje se u demantu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79