KCUS nakon najave tužbe dao dokumente o preminulom: Sead Palić je skidan sa kisika, pa je završio na respiratoru

Dokumentacija o liječenju Seada Palića, koji je preminuo na respiratoru od posljedica COVID-19 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 23. marta, konačno je dostavljena advokatu porodice Palić koja je ovu najveću zdravstvenu instituciju u Bosni i Hercegovini namjeravala tužiti zbog navodnog nemara i nesavjesnog liječenja, potvrdio je advokat Damir Koldžo.

-Upravo sam zaprimio cjelokupnu dokumentaciju u predmetu Palić. U svakom slučaju ovu dokumentaciju moram pregledati detaljno i nakon toga odlučiti o daljim radnjama, kazao je Koldžo.

Palić je na KCUS primljen 8. marta, u jeku trećeg vala pandemije koronavirusa, zbog nesnosnih bolova i teškog disanja. Preminuo je 23. marta u 44. godini.

Mirela je tokom Seadovog liječenja na KCUS-u informacije o suprugovom stanju dobijala „preko privatnih veza“. Na početku je, ističe, bio na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je postepeno „skidan sa kisika“. Nakon toga se stanje pogoršalo, pa je intubiran i povezan na respirator.

Mirela je prvi zvaničan poziv sa klinike dobila 21. marta, dva dana prije Seadove smrti i to nakon što je službenica Ambasade SAD pozvala KCUS tražeći informaciju o zdravstvenom stanju američkog državljanina po zahtjevu Seadovog brata koji još uvijek živi u SAD.

Medicinska sestra Mireli je tom prilikom rekla da je Sead u kritičnom stanju i da je potrebno da kupi dvije doze lijeka Tocilizumab od 600 miligrama koje platila je 1.318 KM.

Nakon smrti supruga Mirela je dobila samo smrtni list. Otpusno pismo i dokumentaciju o toku liječenja i terapiji čekala je do danas. Zahtjev za obdukcijom je odbijen, te je Mirela angažovala advokata i na društvenoj mreži Facebook pokrenula grupu ‘Kolektivna tužba protiv KCUS’ kako bi okupila porodice koje dijele slične sudbine i prikupila dokaze protiv ove zdravstvene institucije.

Tvrdi da KCUS, iako je bio obavezan, također nije tražio saglasnost porodice za tretman respiratorom.

Po Mirelinom zahtjevu advokat Koldžo je prijavio KCUS-a Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, a prijava je zatim proslijeđena inspekciji pri Ministarstvu zdravstva Federacije BiH.

-Želim da se pojedinci kazne, ako treba da dođe do toga i da im se sudi kao kriminalcima jer su nesvjesno ili svjesno ili nemarno, kako god to želite nazvati, ubijali ljude jer nisu radnici imali iskustvo kako da rade s respiratorima, respiratori nisu bili funkcionalni, instalacije nisu bile funkcionalne kako treba, za RSE kaže Mirela Palić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79