KCUS: Nastavi li se pritisak na Podhrastove, trebat će nam dodatni kiseonički silos

Svi pacijenti koji se nalaze u Klinici Podhrastovi snabdjeveni su dovoljnom količinom kiseonika iz centralnog izvora, saopćio je KCUS.

– Ukoliko se bude povećavao pritisak prema Klinici Podhrastovi, u smislu povećanog broja pacijenata sa potrebom za kiseoničkom podrškom, problem sa snabdijevanjem kiseonika će morati biti rješavan ozbiljnim projektom koji će iziskivati puno vremena, nažalost – navode iz KCUS-a.

To bi, dodaju, podrazumijevalo ishođenje dozvola i lokacije za izgradnju dodatnog kiseoničkog silosa u Podhrastovima.

– KCUS već dugo upozorava na potrebu dodatnih izolatorija jer je izolatorij formiran na Građevinskom fakultetu za 250-260 bolesnika, naredbom premijera Vlade KS Marija Nenadića zatvoren 18. maja 2020. godine, a nikakvo alternativno rješenje nije ponuđeno, te je teret zbrinjavanja svih COVID-19 bolesnika mjesecima samo na KCUS-u – navodi se u saopćenju koje potpisuju generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a mr. sci. dr. Amela Mulalić Katica i koordinatorica izolatorija Podhrastovi prim. dr. Nermina Bajramović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79