KCUS ostaje i dalje pod punom kontrolom Sebije Izetbegović

Zbog čega u UO KCUS-a nije imenovao i predstavnike Kantona Sarajevo? Je li zloupotrijebio ovlasti i plaši li se najavljenih prijava iz Vlade KS-a – pitali smo ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, na čiji prijedlog je imenovanje izvršeno. Nije želio odgovoriti

Piše: Branka Mrkić-Radević

 

Prošlo je sedam dana otkako je Vlada Federacije BiH na prijedog federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića imenovala privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Nakon početnih oštrih kritika koje je Vlada KS-a uputila na račun federalnog nivoa i ministra Mandića, još uvijek nisu poduzeti konkretni potezi koje su najavili – nema prijava protiv odgovornih za ovo imenovanje, i ne zna se da li će ih, i kada, biti.
Ministar zdravstva KS-a Haris Vranić i ministrica pravde i uprave Lejla Brčić nisu imali konkretne odgovore na naša pitanja kome će, kada i za šta prijaviti ministra zdravstva Vjekoslava Mandića i ostale odgovorne, kako su najavili na pres konferenciji prošle sedmice.

Dan nakon što je Federalna vlada imenovala novi UO premijer KS-a Edin Forto sastao se sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

U delegaciji sa premijerom Fortom taj dan bio je i ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta, i zastupnik u Skupštini KS-a Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnih poslova.
Tako je jedan dan Čampara na sjednici Federalne vlade bio u ulozi ministra (koji je glasao protiv imenovanja UO KCUS-a) a već dan nakon sa premijerom Novalićem družio se u svojstvu kantonalnog zastupnika.
Složili su se da je pravovremena razmjena informacija i koordinacija na zajedničkim projektima od krucijalne važnosti – saopštili su učesnici nakon sastanka.

Koordinacija je takva da su samo dan ranije sa entitetskog nivoa imenovanjem UO-a uskratili osnivačka prava kantonalnom nivou koji finansira KCUS.

MINISTAR MANDIĆ BEZ ODGOVORA

 

Zbog čega u UO KCUS-a nije imenovao i predstavnike Kantona Sarajevo? Je li zloupotrijebio ovlasti i plaši li se najavljenih prijava iz Vlade KS-a – pitali smo ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, na čiji prijedlog je imenovanje izvršeno. Nije želio odgovoriti.

U 2014. godini Vlada Federacije imenovala je Nadzorni odbor KCUS-a, a kao predsjednicu NO postavila sekretarku Vlade Editu Kalajdžić. Sedam godina kasnije, još uvijek je na čelu NO KCUS-a, a afera Respiratori pokazala je njen uticaj na premijera i odluke koje se donose.
Prema tužilačkim navodima sekretarica Vlade Edita Kalajdžić piše: “Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ“.
„Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci
“, odgovarao je premijer.
Edita Kalajdžić svjedokinja je u ovom predmetu a ranije su tužioci tražili izuzeće njenog mobitela.

 

Edita Kalajdžić 2014. imenovana je za predsjednicu NO KCUS-a

PRIHODI OD KANTONA

 

Prihodi koje Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ostvaruje od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a svake godine su sve veći. U 2018. godine ukupni prihodi KCUS-a iznosili 228 miliona KM. ZZO KS-a KCUS-u je uplatio oko 132 miliona KM. Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja 51 milion, te drugi kantonalni zavodi nešto manje sume. ZZO je te godine tranšu KCUS-u povećao za devet posto u odnosu na 2017:

– Prihodi od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ostvareni su u iznosu od 129.681.626 KM i veći su za 9%, ili za 10.611.833 KM u odnosu na prethodnu godinu, a čine 56,92% ukupno ostvarenih prihoda – navodi se u finansijskom izvještaju KCUS-a za 2018.
U narednim godinama taj iznos se povećava, pa iz Vlade KS-a kažu kako je za 2021. planirano oko 150 miliona KM za KCUS.

U posljednjih 20 godina, 99-procentni finansijer svih kapitalnih ulaganja u Kliničkom centru je Kanton Sarajevo, naveo je ministar zdravstva KS-a Haris Vranić:

Predstavnici Kantona Sarajevo su u toku 2019. godine uputili zvanični opoziv tadašnjih članova Upravnog odbora KCUS-a, tj. predstavnika Kantona Sarajevo, zbog nezadovoljstva i nepostojanja bilo kakvih informacija o radu ovog odbora, odnosno o djelovanju predstavnika KS u odboru ove zdravstvene ustanove. Federacija BiH nikada nije postupila po tom zahtjevu.

Osim ovih sredstava, Vlada periodično izdvaja novac za nabavku opreme Kliničkom centru. U vrijeme pandemije KCUS-u su više puta odobrena dodatna sredstva.
Počelo je u martu – 26.3. Vlada odobrava 80 hiljada KM za nabavkU opreme za KCUS. Nastavilo tokom godine sa većim iznosima. Samo u zadnjem kvartalu 2020. dvije odluke: u oktobru je KCUS-u isporučena medicinska oprema i testovi vrijedni 550 hiljada KM, plaćena sredstvima ZZO-a. U decembru 2020. Vlada KS-a dala je saglasnost na finansiranje nabavke medicinske opreme za potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu vrijedne skoro 800 hiljada KM.

Već je uobičajena praksa da federalne institucije povlače poteze koji odgovaraju direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović. Bez obzira je li ovaj put u pitanju dugovanje za Mostar između HDZ-a i SDA, kako se interpretira u domaćoj javnosti, ili neka druga obaveza.
Spašavao je ministar Mandić direktoricu KCUS-a i ranije, u Federalnom parlamentu. Tematska sjednica o stanju na Kliničkom centru UNSA u Sarajevu, koja je trebala biti održana 28. januara prošle godine otkazana je, nakon što je ministar Mandić obavijestio predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mirsada Zaimovića kako nisu prikupljeni svi potrebni materijali prenosi Žurnal.

U privremeni Upravni odbor KCUS-a imenovani su Jasmin Kapetanović (predsjednik), Dželaludin Junuzović, Teufik Orahovac, Amer Ovčina, Feriha Hadžagić – Čatibušić, Samir Muminović, Diana Štimjanin-Kolđo, Nusret Popović, Dalibor Kolak, Amra Karić i Ankica Kolar – Jurčević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79