KCUS: Povećan nam je priliv pacijenata. Izetbegović: Neki su trebali biti zbrinuti u Općoj bolnici, Hitna pomoć nam sve pacijente dovodi

Klinika urgentne medicine KCUS (KUM) posljednjih dana bilježi povećani priliv oboljelih, a dnevno se na ovoj Klinici zbrine više od 150 pacijenata.

U Hirurškoj i Internističkoj ambulanti zbrinjavaju se najteži, životno ugroženi bolesnici, koji se nakon ukazane neophodne pomoći i trijaže upućuju na dalje liječenje na neku od ostalih klinika KCUS-a.

Šefica Klinike urgentne medicine, mr.sci.med.dr Altaira Jažić navodi da se na KUM-u zbrinjavaju pacijenti s područja cijele Federacije BiH, a u okviru protekle godine pregledan je 41.571 pacijent, te opservirano 1.617 pacijenata.

“U toku pandemije formirali smo izolacione sobe, u koje smještamo pacijente sumnjive na Covid 19, kako bismo spriječili moguće širenje virusa među ostalim bolesnicima i osobljem. Tokom 2022.godine u izolacionim sobama pregledano je i tretirano 1.248 pacijenata. Na KUM-u zbrinjavamo bolesnike različitih oboljenja, potencijalno životno ugrožene čije stanje je nastalo kao posljedica bolesti ili povrijeđivanja, a koji zahtjevaju urgentni pristup i hitno rješavanje problema”, kazala je dr. Jažić.

Dr. Jažić naglašava da u radi primjenjuju multidisciplinarni pristup u liječenju, te da imaju izvrsnu saradnju sa kolegama sa ostalih klinika KCUS-a.

“Tokom opservacije bolesnika konsultujemo kolege s ostalih klinika, ovisno o vrsti i težini oboljenja ili povrede pacijenta. U cilju određivanja dijagnoze i daljeg toka liječenja koristimo sve postojeće mogućnosti od hitne laboratorijskih i radiološke dijagnostike, do angažovanja kolega ljekara određenih specijalnosti sa ostalih klinika. Zbrinjavamo najugroženije bolesnike kojima često život zavisi od efikasne i adekvatne usluge. Otežavajuća okolnost s kojom se svakodnevno suočavamo je činjenica da dnevno prosječno zbrinemo 40% pacijenata koji su morali dobiti uslugu na nižim zdravstvenim nivoima, shodno stepenu oboljenja ili povreda. Međutim kolege ih konstantno proslijeđuju u KUM. Često nam upućuju pacijete iz Opće bolnice „Prim.dr Abdulah Nakaš“ i usprkos činjenici da oni imaju svoje konsultativno – specijalističke ambulante koje bi trebale pružiti zdravstvene usluge”, ističe dr. Jažić.

Glavna sestra Klinike urgentne medicine, Selma Krajčin ističe da je kvalitetna i brza usluga koju pružaju na KUM-u rezultat odličnog timskog rada ljekara i medicinskog osoblja.

“Svakodnevno imamo pohvale pacijenata i njihovih porodica. Sve pacijente jednako tretiramo, izuzev najtežih i životno ugroženih kojima dajemo prednost pri prijemu, shodno procjeni ljekara. Medicinske sestre i tehničari uvijek su na usluzi u svom domenu rada”, kazala je Krajčin.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr Sebija Izetbegović navodi da je KUM najfrekventnija klinika KCUS-a koja zbrinjava sve hitne i životno ugrožene bolesnike, ali i sve ostale koji se jave za pomoć. Ističe da je veliki broj bolesnika koji dolaze na ovu Kliniku zdravstvenu uslugu trebao primiti na primarnom ili sekundarnom nivou zdravstve zaštite.

“Neadekvatnom trijažom i zbrinjavanjem bolesnika na primarnom i sekundarnom nivou, dolazimo u situaciju da na KUM-u imamo pretjerani priliv bolesnika, a koji su trebali biti zbrinuti i urgentnom centru Opće bolnice „Prim.dr Abdulah Nakaš“. Hitna pomoć gotovo sve pacijente neselektivno dovozi u KUM, što se nesporno može zaključiti iz uputnica. O tome smo pismenim putem, uz prilaganje dokaza, izvijestili ministra zdravstva KS i direktora ZZO KS. Međutim, niti smo dobili odgovor na naše Dopise niti je korigovano postupanje ljekara na primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite i Hitne pomoći. Ovakvim nemarnim pristupom u radu urušava se zdravstveni sistem, iscrpljuju se pacijenti, opterećuju se ljekari i medicinsko osoblje KUM-a koji moraju biti na usluzi najtežim bolesnicima, kojima je često potrebna reanimacija i čiji životi ovise o našim ljekarima. I usprkos svemu KUM, kao i ostale klinike KCUS-a, pružaju zdravstvene usluge svim bolesnicima. Građani nisu krivi za nemar i propuste sa kojim se suočavaju u svojim matičnim ambulantama”, izjavila je prof. dr Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79