KCUS: SDP se svrstao u red onih koji doprinose prijetnjama

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu oštro je reagovao na saopćenje za javnost Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u kojem su generalnu direktoricu KCUS-a pozvali da podnese ostavku na tu funkciju.

SDP: Sebija Izetbegović treba podnijeti ostavku jer je prekršila Hipokratovu zakletvu

“Klinički centar Univerziteta u Sarajevu oštro osuđuje i odbacuje navode SDP-a u javnosti, a u vezi napada i prijetnji koje su upućene prof. dr. Edi Hasanbegoviću. Po ko zna koji put tendenciozno optužujete prof. dr. Sebiju Izetbegović, generalnu direktoricu KCUS, objavljujući laži i klevete u cilju stvaranja negativne slike i rušenja ugleda naše ustanove i naših ljekara” – stoji u saopćenju iz KCUS-a.

Iz ove zdravstvene ustanove kažu da se “u vrijeme kada je SDP-ov kadar u KCUS obnašao značajne funkcije, u KCUS-u skupilo više od 100 miliona KM duga”.

“Još jednom ste pokazali da vam nije ništa sveto kako bi skupili jeftine političke poene. Vama apsolutno ništa nema vrijednost, pa čak ni ozbiljne prijetnje smrću cijeloj jednoj porodici. Na ovaj način vi se svrstavate u red onih koji doprinose prijetnjama. Nemojte od otvorenih prijetnji praviti model ponašanja, a čuditi se što nema ljekara. Pitamo se da li će iko normalan nakon ovog užasnog događaja poželjeti da bude ljekar? – pitaju iz KCUS-a.

Oni su demantovali da je prof.dr. Sebija Izetbegović zabranila ili naložila ljekarima da ne liječe djevojčicu čiji otac je uz upotrebu oružja prijetio smrću prof.dr. Edi Hasanbegoviću i njegovoj supruzi i djeci.

“Istina je da niko od ljekara nije izrazio spremnost preuzeti liječenje djeteta jer je sada svakoga strah da preuzme pacijenticu. Napominjemo i da su tokom prijetnji smrću prof.dr. Edi Hasanbegoviću u prostoriji bile i dr. Danka Pokrajac, medicinska sestra Alma Hadžić i sekretarica Muniba Omerović. Dakle, laž je da je prof. dr. Sebija Izetbegović zabranila dalje liječenje djevojčice u KCUS-u. Prof. dr. Izetbegović je pitala ko će preuzeti dijete. Istina je da se niko od ljekara nije javio da bi preuzeo liječenje djevojčice jer su uplašeni – ističu iz KCUS-a.

Potvrda ovoj činjenici je, kako navode dalje, dolazak u četvrtak na štrajk nekoliko stotina uposlenika koji su došli da podrže svoje kolege, a među njima su bili i članovi SDP-a.

“Laž je i da je prof. dr. Izetbegović otjerala stručnjake i da provodi mobing nad radnicima. Zbog ovog navoda KCUS će podnijeti tužbu pred nadležnim sudom. Svi koji su otišli to su učinili samovoljno jer nisu više mogli da rade i ponašaju se kako oni hoće. Nisu više mogli da odlaze i dolaze na posao u vrijeme kada njima odgovara i da liječe samo privilegovane pacijente koje prethodno pregledaju u svojim privatnim ordinacijama. Menadžment KCUS na čelu sa prof. dr. Sebijom Izetbegović u proteklom mandatu smanjio je dugovanja, zanovio opremu, zaposlio desetine mladih ljudi i nekoliko puta povećao plaće radnicima. Istina je da na KCUS nikad nije bilo bolje kao u ove protekle četiri godine. Uposlenici KCUS ne dopuštaju da SDP svojom huškačkom i jeftinom retorikom očigledno grubo nasilje promovira kao model normalnog ponašanja – navedeno je u reagovanju iz KCUS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79