KCUS se oglasio o dešavanjima na Podhrastovima: Nema potrebe za većim izolatorijem

O posljednji dešavanjima vezanih za kliniku na Podhrastovima oglasio se Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Kažu kako su sva dešavanja vezana za bolju epidemiološku situaciju.

Oni kažu kako u cilju istinitog informisanja javnosti KCUS oštro demantuje navode o “zatvaranju Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a, smjene pet medicinskih sestara, smjenu šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju, odlazak pet anesteziologa iz KCUS-a”.

“Nije istina da je zatvorena Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a. Istina je da se Klinika priprema za povratak u prvobitnu namjenu, u stanje prije pandemije virusa Covid-19. Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji ‘ne postoji potreba za Izolatorijumom velikog kapaciteta, te je nekoliko Covid-19 bolesnika s Podhrastova premješteno na posebni odjel Klinike za infektivne bolesti”, kažu oni.

Dodaju kako u KCUS-u sve klinike još uvijek imaju izolacione sobe za prijem i liječenje Covid bolesnika.

“Nije istina da su smijenjene medicinske sestre. Svi ljekari i medicinsko osoblje su u okviru borbe s pandemijom privremeno radili i u Izolatoriju Podhrastovi. S obzirom da je epidemiološka situacija izrazito povoljna, te da nemamo priliv velikog broja bolesnika, što je ranije bio slučaj, ljekari i svo medicinsko osoblje vraćeni su na pripadajuće klinike shodno ugovorima o radu. Nije istina da je smijenjena šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju, prim.dr. Amela Katica Mulalić, niti za to postoji bilo kakav razlog”, kaže ona.

Neistina je i da iz KCUS-a odlazi pet anesteziologa, dodali su te kazali kako je istina da KCUS radi u punom kapacitetu i sustiže posao koji je djelomično zaostao zbog epidemije Covid 19.

“Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a korištena je godinu dana kao jedina zdravstvena ustanova za zbrinjavanje Covid 19 bolesnika. Podhrastovi se pripremaju za zbrinjavanje bolesnika koji su i ranije liječeni u ovoj Klinici. Molimo da KCUS ne koristite kao paravan za skretanje pažnje javnosti sa pravih skandala u drugim zdravstvenim ustanovama, kao što je današnji slučaj krijumčarenja neprijavljenog materijala na aerodromu i sl”, saopćili su iz ove ustanove.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79