KCUS: Uspješno operisan Covid pozitivni pacijent kojem je odbijen tretman u Općoj bolnici

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađena je prva operacija kod Covid pozitivnog pacijenta.

– Nakon što su u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” odbili pružiti tretman dvadesetpetogodišnjem H. H. iz Sarajeva, on je uspješno operisan na Klinici za opću i abdominalnu hirurgiju KCUS. Riječ je o operaciji slijepog crijeva, koja spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, ali je uslijed činjenice da mu je usluga uskraćena na pripadajućem nivou zdravstvene zaštite pacijent operisan i zbrinut na tercijarnom nivou u KCUS-u – saopćio je KCUS.

Kako se navodi u saopćenju, pacijentu H. H. urađen je PCR test u Domu zdravlja, 24. jula, na osnovu kojeg je utvrđeno da je Covid pozitivan.

– Narednog dana pacijent se javlja u Opću bolnicu zbog jakih bolova i sumnje na akutnu upalu slijepog crijeva (crvuljka), nakon čega biva upućen u KUM KCUS-a. Po dolasku u KUM KCUS-a urađen je CT abdomena, te je shodno radiološkom nalazu koji je ukazivao na suspektne znakove upale slijepog crijeva, pacijent upućen na u Opću bolnicu na dalji tretman, shodno složenosti zdravstvenih tegoba. Pacijent se 26. jula ponovo javlja u Opću bolnicu zbog istovjetnih tegoba, uz koje i laboratorijski nalazi ukazuju na porast upalnih parametara krvi (CRP). I uprkos jasnim pokazateljima da se radi o upali slijepog crijeva, pacijent se ponovo upućuje u KCUS gdje je indiciran hitni operativni tretman – saopćio je KCUS.

Prema riječima ljekara Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju KCUS-a, stanje pacijenta je trenutno stabilno i on se liječi u posebnom izolacionom odjelu, uz strogo poštivanje mjera zaštite bolesnika i uposlenika.

– Iako slijepo crijevo spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, s obzirom na to da je pacijent dva puta upućivan u KCUS iz Opće bolnice “Abdulah Nakaš” odlučili smo operisati mladića i poštedjeti ga daljih bolova koje je trpio. Pacijent je došao sa nalazima koji su jasno ukazivali na upalu slijepog crijeva, te je odmah po prijemu indiciran hitni operativni tretman, koji je urađen u sali za Covid pozitivne bolesnike. Postoperativni oporavak ide u skladu s postojećim protokolima, a s obzirom na prisustvo virusa u dalji tok liječenja uključen je multidisciplinarni tim ljekara – kazali su iz hirurškog tima Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju.

Hirurški tim ljekara koji su operisali bolesnika činili su dr. Sadat Pušina, dr. Ramajana Šukić-Karalić, dr. Salem Bajramagić. Anesteziološki tim činili su dr. Enida Halvadžija i dr. Naza Mulagić, uz asistenciju instrumenarke Elme Ajkunić i instrumentara Elvedina Druškića.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79