Kemal Duraković, predsjednik “Švicarca”, od Addiko banke naplatio oko 100.000 KM

Predsjednik Udruženja Švicarac Kemal Duraković prvi je u Federaciji BiH isplaćen po presudi koju je dobio protiv Hypo/Addiko banke. Dobio je oko 100.000 KM.

Njegova sudska borba je trajala oko deset godina. Podsjećamo, veliki broj građana je u Federaciji podigao kredit kod Hypo banke u švicarskim francima, a koji su bili popularni 2007. godine. Problem je sa otplatom tih kredita kulminirao kada su dužnici bili suočeni s rastom otplatnih dugova jer i kurs švicarskih franaka nije bio fiksiran na dan isplate kredita, tako da mnogi i sada vraćaju kredite zbog tih kamata.

– Moja borba je trajala oko deset godina od dana podnošenja tužbe, dvije godine do pravosnažnosti presude. Kada je sudija poslao blokadu računa sa kojim banka i sama raspolaže, i tada je bilo opstrukcija. Banka je ulagala desetke žalbi da izbjegne isplatu nezakonito otetoga po takozvanom CHF kreditu. Sudski troškovi su me koštali 14.500 KM. Na kraju su mi morali isplatiti. Ipak, žalostan sam jer mnogi dužnici ne mogu pratiti advokatske troškove kako bi naplatili svoje od banke. Ja sam hvala Bogu bio uporan i prvi sam u Federaciji koji je naplatio od banke – kazao je Duraković za Faktor.

Duraković je kako saznajemo, po presudi dobio oko 100.000 KM. Prije deset godina je kod Hypo banke podigao oko 400.000 KM kredita i, kako kaže, isplatio ga je.

Iz Udruženja Švicarac ranije su naveli da je od početka 2017. godine 30 porodica deložirano iz svojih stanova. Naglasili su da su se 24 člana ovog udruženja ubila zato što nisu mogli da otplate dug. Oni stoga od nadležnih neprestano traže da riješe problem i da kredit vraćaju kao i ostali građani naše zemlje, ali ne više od duplog iznosa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79