Kenan Musić jedan od organizatora protesta u Sarajevu: Optužili me za šovinizam, islamofobiju, vrijeme je da im pokažemo ko se ovdje pita

Kenan Musić, direktor Omladinskog film festivala Sarajevo i predsjednik Udruženja mladih umjetnika BiH pri kojem je registrirana Građanska inicijativa za BiH, potpisnik je saopćenja koje je jučer najavilo proteste

Građanska incijativa, neformalna grupa građana koja je za srijedu u Sarajevu zakazala mirne proteste kojima zahtjeva smjenu rukovodstva KCUS-a djeluje na Facebooku. Grupa broji 30.000 članova. Kenan Musić, direktor Omladinskog film festivala Sarajevo i predsjednik Udruženja mladih umjetnika BiH pri kojem je registrirana Građanska inicijativa za BiH, potpisnik je saopćenja koje je jučer najavilo proteste.

Motivi grupe, njen naziv, eventualna politička pozadina najavljenih protesta samo su neke od tema o kojima smo sa Kenanom razgovarali.

Građanska inicijativa najavljuje proteste, jeste li kako pojedini mediji objavljuju glas pojedinih političkih opcija u Sarajevu?

– Nisam. I zaista ne vidim potrebu da pravite od mene i ove grupe priču, niti bilo koji drugi mediji. Ne objavljuju pojedini mediji, objavljuju Faktor i STAV koji su javna glasila SDA stranke i koji svima koji ne misle kao SDA stavljaju mete na čelo.

Kako se preko imena Bogića Bogićevića organizuju protesti u Sarajevu?

Šta je vaš motiv i ko stoji iza neformalne grupe građana?

– Neformalnu grupu je osnovao Dino Konaković. Ja sam se istoj priključio po povratku iz Beča prošle sedmice, tj. dva dana pred proteste podrške Bogiću Bogićeviću. Kao najaktivniji član preuzeo sam administraciju i zamolio Dinu Konakovića da napusti admin sekciju i ne bude administrator, on je to uradio. Želim da ostanem ovdje da živim, ne želim da idem nigdje, to je sada nemoguće u ovom političkom ambijentu. Previše se šuti!

Kakva je vaša veza sa gospodinom Konakovićem, poznajete li se, jeste li član njegove partije?

– U kontekstu politike i stranke ne, nemam ambicije da postanem član NiP-a. Znamo se kroz posao kojim se bavim, znamo se iz grada, pozdravimo se. Isti takav odnos imam i sa Abudlahom Skakom, nešto bolji sa Sašom Magazinovićem. Ne vidim problem u poznanstvu s nekim.

Zašto ste promijenili naziv stranice, da li je riječ o klasičnom “bot” prikupljanju pratilaca i korištenju publike za propagandu?

-Nismo željeli da iskorištavamo ime gospodina Bogićevića kao što to rade političke stranke i na tome skupljamo poene. Ime grupe je promijenjeno nakon saglasnosti većine članova. Sve je javno i vidljivo na grupi na timeline-u. Znači ne želimo biti ni četvorka, ni SDA i koristiti se imenom Bogićevića za naše inicijative koje se ne tiču tog imena!

Sa kakvim ste se reakcijama javnosti susreli nakon najave protesta?

Sinoć su pojedini udarili na mene i moje prijatelje i optužili me za šovinizam, islamofobiju, nasilništvo i šta već ne. Ja sam dijete ovog grada i jedan sam od onih koji nije pomislio da ikad ode iz ovog grada i neću dozvoliti dok god imam snage, a tek sam počeo, da se iko igra sa državom u kojoj žeimo ostati. Ko god me zna, a zna me ovaj grad, sve sam, ali nisam šovinista i nisam nasilnik i naša pamet i želja za životom će ovdje donijeti neke nove ideje!

Koliko ljudi očekujete na protestima i šta od njih očekujete?

– Koliko god da dođe, vrijedit će. Priželjkujem da ne bude puno il previše zbog pandemije, a s druge strane bih volio da dođe na hiljade i da svi drže distancu i dostojanstveno kažemo dosta.

Šta ako se ne udovolji vašim zahtjevima?

-Mirni i dostojanstveni protesti. Ovi građani imaju pravo da postavljaju ultimatume, mi plaćamo i održavamo sistem, sistem je tu zbog nas! Građane pozivam da budu doslijedni, kao što su i do sada i mirno, bez incidenta pokažu političkoj “eliti” ko se ovdje pita. Građani, ne oni!, zaključio je Musić.

Građanska incijativa dala je menadžmentu KCUS-a rok do utroka da podnesu ostavke, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune izaći će na ulice piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79