KFOR na Kosovu: Prestanite s provokacijama

 

Iz misije NATO-a na Kosovu KFOR traže se da se zaustavi provokativna demonstracija sile na sjeveru Kosova, te su ponovili da imaju dovoljno kapaciteta za osiguranje sigurnosti.

Ceste koje vode prema graničnim prijelazima između Kosova i Srbije Brnjak i Jarinje od prošlog sedmice su blokirane srpskim barikadama, koji demonstriraju nakon hapšenja bivšeg policajca osumnjičenog za napade na dužnosnike Centralne izborne komisije u općinama na sjeveru države.

Iz KFOR-a su na Twitteru ponovili da pozorno prate situaciju na sjeveru Kosova.

“KFOR ima kapacitete i osoblje da osigura sigurnost i sigurno okruženje i slobodno kretanje za sve zajednice pod našim mandatom koji proizlazi iz rezolucije Ujedinjenih naroda 1244”, navodi se u saopćenju KFOR-a.

Iz KFOR-a su dodali da je od oktobra pojačana prisutnost, uključujući nove trupe, ali i patrole na sjeveru Kosova ove sedmice.

“Očekujemo da svi akteri blisko koordiniraju s KFOR-om i suzdrže se od provokativnog pokazivanja sile, kako bi osigurali sigurnost za sve zajednice. Pozivamo sve strane da se obvežu omogućiti sigurnost i slobodno kretanje na Kosovu. KFOR će nastaviti ispunjavati svoj mandat za sve zajednice na Kosovu. Rješenja se moraju tražiti kroz dijalog”, stoji u tvitu.

Misija KFOR-a u petak je potvrdila da ispituje zahtjev Srbije za mogućnost povratka srpske vojske na Kosovo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79