KFOR na sjeveru Kosova prati situaciju: Demonstranti novom gradonačelniku zapjevali i donijeli pelene

Okupljeni Srbi su nastavili demonstracije ispred zgrada općina u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i Mitrovici. Kosovska policija je pokušala rastjerati demonstrante, a prisutni su i pripadnici KFOR-a.

KFOR za sada drži situaciju potpuno pod kontrolom. To čine ne samo s raspoređenim jedinicama, već i kroz krizne pregovore na terenu. Pripadnici KFOR-a su dali ultimatum demonstrantima, ukoliko se ne povuku kazali su da će biti primorani upotrijebiti silu.

U Leposaviću su okupljeni novom gradonačelniku donijeli pelene s porukom da su oni dobri domaćini i da je to kod njih običaj. Od pripadnika KFOR-a su tražili da dostave “poklon” što su oni odbili.

Udruženje novinara Kosova (AGK) objavilo je da su dvije maskirane osobe danas u Zvečanu pokušale napasti novinare Periskopa.

“Udružnje novinara Kosova je vrlo zabrinuta situacijom koja je stvorena za medije i novinare, koji izvještavaju iz ovih općina, stoga moli kolege da budu oprezniji pri izvještavanju. Istovremeno, AGK preporučuje kolegama da poslušaju preporuke dužnosnika kosovske policije koji su tamo prisutni”, navodi se u saopćenju.

AGK traži od NATO-a i EULEX-a da osiguraju sigurnost novinara i omoguće im nesmetano izvještavanje. U Zubinom Potoku, zapaljen je jedan automobil kosovske televizije.

U Zvečanu se i zaspjevalo, demonstranti su pjesmom “Izađi mala” pozivali kosovske specijalce da napuste zgradu općine u ovom gradu.

Demonstranti ostaju pri zahtjevu da kosovska policija napusti zgrade općina, te da ih zamijene snage KFOR-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je situacija oko posljednje eskalacije sukoba između Srbije i Kosova alarmantna i da se “čini da će se dogoditi veliki prasak u centru Evrope”.

“U središtu Evrope se sprema velika eksplozija. Upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju, kršeći sva zamisliva načela Helsinškog završnog akta dokumenata OESS-a, koji još jednom naglašava da je ono što se danas događa u svijetu geopolitičke prirode i da geopolitički potrebno je rješenje” rekao je Lavrov.

Podsjećamo, u petak su novoizabrani načelnici općina sa srpskom većinom preuzeli svoje funkcije uz pratnju kosovske policije. To je izazvalo veliko negodovanje srpske većine koja odbija priznati rezultate lokalnih izbora.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79