Kineski turisti iz Vuhana stigli u Neum: Sljedeća destinacija Sarajevo?

Grupa od 29 kineskih turista, od kojih je 18 iz Vuhana, odakle je potekao koronavirus, danas je stigla u Neum. Nakon toga otišli su u Dubrovnik, a večeras se vraćaju u jedini bh. grad na moru, gdje će i prenoćiti. A, navodno, sutra stižu u Sarajevo. Sve ove informacije potvrđene su nam u Graničnoj policiji BiH.

– Ono što je sigurno jeste da će prenoćiti u Neumu, ali i da su na granični prijelaz u Neumu stigli službenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji će zajedno s pripadnicima Granične policije, u skladu sa zakonom, obaviti sve potrebne mjere na kontroli ovih turista – izjavio je za “Avaz” savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Da će nakon Neuma Kinezi posjetiti Sarajevo, potvrdio je i za 24sata.hr direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Nema apsolutno razloga za paniku. U Hrvatsku su ušli zdravi i nije bilo razloga zadržavati ih ovdje. Drže se uputa koje su dobili, njihov je vozač upoznat sa situacijom, i sve je u redu – kazao je Capak.

Treba napomenuti i da turisti iz tog kineskog grada mogu slobodno ući u BiH te da Granična policija nema posebne upute.

Kako smo već izvještavali, ovi turisti prethodno su posjetili Plitvička jezera, pa su se uputili u Dubrovnik. Na tom putu već su jednom prešli granični prijelaz na granici BiH, tačnije kod Kleka, pa su prošli kroz Neum prema svojoj destinaciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79