KINEZI NISU PLATILI NAKNADU, UPITNA IZGRADNJA AUTOPUTA!

Kinezima je istekao rok da uplate jednokratnu koncesionu naknadu od 8,7 miliona maraka za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor. U svim nadležnim institucijama Srpske ćute na pitanje o ovoj temi, a na broj kineske kompanije javlja se predstavnik knjigovodstvenog biroa u Banjaluci.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor 4. oktobra, tri dana pred Opšte izbore, u Banjaluci su parafirali ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni menadžer “Shandong Inernational” Jang Sju. Tada je najavljeno da će konačno potpisivanje ugovora biti nakon što kineska kompanija uplati koncesionu naknadu. Rok da to urade bio je 60 dana i istekao je danas.

Na pitanja portala CAPITAL da li je kineski partner uplatio koncesionu naknadu, ako nije, šta je razlog tome i kakva je dalja sudbina ugovora o autoputu, u Ministarstvu saobraćaja i veza ne odgovaraju, kao ni u „Autoputevima RS“.

Ni resorni ministar Neđo Trninić i direktor „Autoputeva“ Dušan Topić ne odgovaraju na pozive.

U Komisiji za koncesije RS kažu da nisu obaviješteni da li je naknada uplaćena i da po uplati Poreska uprava RS o tome obavještava nadležno ministarstvo koje treba da potpiše ugovor. I u Poreskoj upravi na pitanje da li je uplaćena naknada ćute.

Jednokratnu naknadu Kinezi nisu uplatili do prethodne srijede, 28. novembra, kada su za CAPITAL u Ministarstvu saobraćaja i veza rekli da će potpisivanje ugovora uslijediti po uplati naknade, ističući da su pribavili, shodno važećim propisima, saglasnost Komisije za koncesije RS i mišljenje Pravobranilaštva RS potrebne za potpisivanje ugovora o koncesiji.

„Ministarstvo saobraćaja i veza postupilo je u skladu sa dostavljenim preporukama i u ovoj fazi ispunjeni su svi uslovi koji se tiču obaveza Republike Srpske koje prethode zvaničnom potpisivanju koncesionog ugovora, koje će uslijediti po uplati jednokratne koncesione naknade od strane kocesionara“, rekli su u srijedu iz tog Ministarstva.

Kako portal CAPITAL saznaje, ugovor o koncesiji još nije dobio saglasnost Ministarstva pravde i Ministarstva finasija RS, na šta u Ministarstvu saobraćaja takođe ćute, iako je i to jedan od uslova da bi ugovor bio potpisan.

Na broj telefona koji su Kinezi naveli prilikom registrovanja firme u Banjaluci javio se radnik knjigovodstvenog biroa koji je rekao da će nam naći broj predstavnika firme i da ga pozovemo ponovo, ali se više nije javljao na telefon.

Podsjećamo, Kinezi su osnovali firmu „SDHS-CSI BH“ u Banjaluci koja će, kako je rečeno ranije u Vladi “projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka- Prijedor”.

Osnivači firme su „China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group“ iz Kine sa kapitalom od jedne KM.

Autoput je trebalo da grade Kinezi, a da im RS u idućih 30 godina plaća godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra. Taj iznos treba da bude obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS.

Ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta RS, pisao je CAPITAL u tekstu „Sav novac od putarina u Srpskoj ide Kinezima“.

Planirano je da autoput bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima bi na kraju Republika Srpska platila 975 miliona evra.

Za sada je izvjesno da Kinezi nisu uplatili koncesionu nakandu, te da ugovor zbog toga još nije sklopljen, a odgovore nadležnih institucija koje treba da objasne dalju sudbinu autoputa, objavićemo naknadno, ukoliko ih dostave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments