Kinezi oteli dvojicu sunarodnjaka i držali ih u stanu u Brčkom

Tužilaštvo Brčko distrikta optužilo je trojicu državljana Kine, među kojima je i jedna žena za otmicu dvojice sunarodnjaka izvršenu u maju prošle godine na području Brčkog.

Optuženi su Sun Baovei (53), Sun Ksudong (41) i Vang Šurui (46).

Prema navodima iz optužnice, oni su 5. maja prošle godine ispred NEA Boutik Hotela s ciljem iznude novca oteli sunarodnike Z. J. i H. G.

Baovei i Ksudong terete se da su 5. maja, oko 9 časova, u namjeri da od Z. J. iznude poslovni dug, s dva tjelohranitelja sačekali izlazak oštećenih iz hotela, a zatim ih uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeoptužene Šurui. Tu su ih protivpravno držali do večernjih časova i prijeteći im pištoljima uslovljavali da prvooptuženom na ime duga iz ranijih poslovnih odnosa vrate iznos od 125.000 evra, odnosno 250.000 maraka.

Ksudong je pri tome pokazivao pištolj i palicu prijetivši napadom na život i tijelo oštećenih, dok je Baovei upućivao ozbiljnu prijetnju da će im polomiti noge i ruke.

Istovremeno, tjelohranitelji Baoveia su im govorili da neće izaći iz stana dok se ne riješi problem s novcem, ukazujući im čak da znaju gdje su njihove porodice, dok je Šurui ukazivala da su prijetnje ozbiljne i kako neće dugo imati strpljenja.

Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z. J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uveče tog dana događaj prijavio Policiji Brčko distrikta BiH.

Otmičari su ubrzo uhapšeni, a uviđajem na mjestu počinjenja krivičnog djela Policija je pronašla dva pištolja, koje je neovlašteno posjedovao drugooptuženi Ksudong.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79