Kiša ne prestaje: Opet taj 14. maj, ovo je nemoguće…

Iza mještana Doboj-Juga je duga i besana noć, budući da su zbog kiše koja ne prestaje padati poplavili brojni stambeni objekti. 

 Ekipa “Dnevnog avaza” provela je noć s hrabrim mještanima koji su pokušavali ispumpavati vodu, spasiti stvari iz kuća, ali i poslovnih prostora.

– Tačno na današnji dan, taj 14. maj kada je prije pet godina sve poplavilo, sad opet. Ovo je nemoguće. Ako nastavi padati, sve će poplaviti – govorili su mještani.

Najkritičnije je bilo u Novom Naselju. Tamo su sve kuće poplavljene, a stanovništvo evakuirano.

Na licu mjesta zatekli smo brojne pripadnike Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, vidno zabrinute mještane, a policijska patrola cijele noći obilazila je ugrožena područja.

– Prije nekoliko dana su ljudi dobili upozorenje da izađu iz kuća, a stvari prenesu na viši sprat. Međutim, niko nije vjerovao da će opet, tačno na današnji dan, baš kao prije pet godina, voda učiniti svoje – priča nam mještanin Novog Naselja dok gleda kako mu je kuća preplavljena.

Ništa bolja situacija nije bila ni u Matuzićima kod Doboj-Juga, gdje nivo vode i dalje samo raste, a u jednom momentu najviše pomoći upućeno je upravo u ovo mjesto.

I dok s pogledima punim nade ka nebu, vidno preplašeni mještani Doboj-Juga, gdje je u pojedinim mjestima policija naredila evakuaciju, čekaju da prestane padati kiša, uprkos tome što su noć proveli na otvorenom ne odustaju od napora da pumpama i mašinama spriječe vodu koja plavi sve pred sobom.

(VIDEO) Ovo je moj dom, ali kako da dođem do njega?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79