“Kiseonik za željeznice iz Hrvatske korišćen kao medicinski kiseonik u Srpskoj”

Kiseonik za željeznice iz Hrvatske nabavljan je i korišćen kao medicinski kiseonik u bolnicama u Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik SDS, Mirko Šarović.

On je u “Presingu” N1 televizije rekao da postoji sva dokumentacija i dokazi za to.

– TGT svjesno obmanjuje javnost tvrdeći da ima dozvolu Agencije za lijekove… To je svjesno zamajavanje javnosti jer je istina da su registrovali medicinski kiseonik od sertifikovanog proizvođača iz Pule, ali su uvozili iz Kisikane iz Siska gdje se proizvodi tehnički kiseonik za željezare i koja nema dozvolu Hrvatske za medicinski kiseonik – izjavio je Šarović.

On je danas na Fejsbuku napisao da je iz medija saznao da je predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, u petak zakazala sastanak sa predsjednicima političkih partija u RS u vezi sa zakazivanjem sjednice NSRS povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o šumama RS.

– Narodna skupština je mjesto za razgovor vodećih ljudi političkih partija – poručio je Šarović.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, u Pressingu je ekskluzivno otkrio da je kiseonik za željeznice nabavljan i korišten kao medicinski kiseonik u bolnicama u Republici Srpskoj.

Govoreći o aferi “Kiseonik”, Šarović je kazao da su situaciju u kojoj su se našle zdfravstvene institucije odgovorni iz Vlade RS, resornog ministartva, UKC-a RS i mnogi drugi.

“Zbog toga što institucije nisu radile svoj posao. Mislim da je ovo bio krajnji trenutak da se sve ovo razotkrije, neće se sa ovim stati”, kazao je.

Šarović smatra da je malo falilo da se ništa ne otkrije.

“Sreća da smo to otkrili. Šta će se desiti? Mislim da čiste sva skladišta i magacine sa tehničkim kiseonikom i ubrzano se pokušava dobiti medicinski kiseonik. Prema našim informacijama on se dobija iz Njemačke, iz Messera”, kazao je.

  "Naselja duhova" u Trebinju puna samo ljeti

Otkrio je da je kompanije TGT iz Laktasa, koja je imala ugovoren posao sa UKC-om, isporuku vršila iz Siska, a ne iz Pule, kako imaju rješenje Agencije za lijekove.

“Medicinski se proizvodi u Puli, a ovaj iz Siska, on se proizvodi za željeznice i on je uvezen u RS”, pojasnio je gostujući u Pressingu.

Smatra da je odgovornost dvostruka.

“Prvo za falsifikovanje ilil neodgovarajuću dokumentaciju. Potrebno je da se utvrdi kvalitet kiseonika, ima indicija da je uticao na zdravlje ljudi. Posljednjih dan-dva pojavljuju se informacije da će biti tužbi građana koji smatraju da su njihovi najbliži umrli zbog toga. Odgovornih je mnogo, koliko će ih završiti sa optužbama i u zatvoru, to je nešto drugo”, dodao je.

Podsjeća da ima jasna izjava direktora TGT-a da su isporučivali tehnički gas koji se koristi i u druge svrhe.

“Tender je bio namješten da se isporučuje, Ne vidim prostora za odbranu od nečega što je izdrmalo ne samo RS, nego i cijelu BiH”, istakao je.

Smatra da su prestavnici vlasti odgovorni.

“Vi ste odgovorni ako ste svjesno učinili neke stvari ili ste nesvjesno – odgovarate. Na pravosudnim institucijama je da utvrde stepen odgovornosti svakoga. Ne upiramo prstom ni u koga. Radi se o nevjerovatnom skandalu, Treba pravosuđe da uradi svoj dio posla”, kazao je.

Šarović smatra da će u ovom slučaju pravosuđe reagovati.

“Da će svako da razmišlja o svojoj budućnosti, o sebi. Neki su na isteku mandata i nisu u situaciji da slušajunosioce vlasti, političke stranke i da sada razmišljaju o sebi, svojoj poziciji, karijeri. Nisu stvari više iste”, dodaje.

Prema njegovim riječima, Vlada RS bi trebala da podnese ostavku.

“To bi bilo moralno, ali teško je očekivati da odstupe, pokušaće da odbrane svoj opstanak”, smatra Mirko Šarović.

  (VIDEO) Pogledajte kako je izgledalo doček Nove godine u Varešu


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79