Kisić za CH: Sudovi u EU ukidaju odluke o obaveznom nošenju maski i policijskom času

Sarajevska advokatica Nina Kisić u ponedjeljak je Ustavnom sudu BiH dostavila dopunu apelacije zbog naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o obaveznom nošenju zaštitnih maski na otvorenom prostoru, potvrdila je Kisić za portal Crna hronika.

Piše: D. Pavlović

Ona je podsjetila da sama naredba ne sadrži iznimke, niti izreke koje se odnose na ljude s posebnim potrebama ili na gluhonijeme koji komuniciraju čitajući s usana, te dodala da ova naredba ne sadrži nikakvo obrazloženje i da je rok primjene duži od dva mjeseca.

“Jučer sam dostavila apelaciju Ustavnom sudu BiH zato što je Opštinski sud u Pragu, u Češkoj, u petak donio odluku kojom se ukida ta vrsta naredbe u tom češkom gradu iz razloga što ne postoji obrazloženje te odluke o nošenju maski”, kazala je Kisić.

Ona dodaje da postoji sudska praksa i u drugim zemljama EU da se takva odluka stavlja van snage.

“Već je sud u Strazburu, ne Evropski sud za ljudska prava, nego lokalni sud također ukinuo naredbu o obveznom nošenju zaštitne maske na otvorenom u gradu Strazburu. Dakle postoji više gradova koji su isto to uradili u EU”, rekla je naša sagovornica.

Kisićeva i advokat Goran Dragović, kako saznajemo, rade i na proširenju apelacije protiv odluke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva zbog odluke o zabrani kretanja od 23 sata do pet ujutru. Oni su ovu apelaciju podnijeli prošle sedmice.

“Bitno je naglasiti da je Ustavni sud Austrije u julu 2020. donio odluku da nisu bile u skladu s njihovim Ustavom naredbe Ministarstva zdravstva Austrije, koje se odnose na policijski sat, odnosno na zabranu kretanja. Tako da postoji sudska praksa da sudovi u EU reaguju na ove mjere kada se ne uspostavi balans između interesa koji se želi postići i onoga što se ovom naredbom ugrožava, a to su ljudska prava”, veli Kisićeva.

Ona ističe da redovno nosi zaštitnu masku.

“Nosim je prije svega jer postoji naredba i ja ću je poštovati dok god je na snazi. Međutim, mislim da je njeno nošenje besmisleno i da treba naći medicinsko opravdanje takve naredbe, pogotovo na otvorenom prostoru. Treba se utvrditi da li dugotrajno nošenje maske nosi određene rizike, jer ne postoje stručna mišljenja o tome. Dodajmo tu i činjenicu da stalno nošenje maski košta. MIslim da ni zabrana kretanja nije u skladu sa Ustavom BiH i da nema nikakvo opravdanje, posebno kad se uzmu u obzir iznimke. Naime, teško je zamisliti kda neko na neki način ne može dobiti iznimku kretanja. Tu je rad u smjenama uposlenika, te raznorazna druga opravdanja. Eto i novinar može dobiti potvrdu poslodavca da se kreće tokom policijskog sata. To znači da ova odluka pogađa mali krug ljudi”, kaže Kisićeva.

Dodajmo, apelacija se tiče protokola 2, stav 2 Evropske konvencije, a odnosi se na pravo na slobodu kretanja.
Advokatica Kisić je kazala da je ključni osnov taj što naredba ne sadrži obrazloženje zašto je potrebna baš ta konkretna mjera, te da se nisu uvjerili ni u stručno mišljenje o širenju koronavirusa.

Podsjetimo da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva 10. novembra donio dvije naredbe kojima se pooštrivaju mjere borbe protiv koronavirusa. Jedna se odnosi na spornu zabranu kretanja, a druga na ograničavanje okupljanja na maksimalno 30 osoba.

Ovaj štab je 12. oktobra donio i naredbu o obaveznom propisnom nošenju zaštitih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru. Izuzetak su sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, biciklisti, motorciklisti, vozači električnog romobila…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79